Деян Николов: Демокрацията са 604 000 българи, които пряко изразиха волята си, и пожелаха да се проведе национален референдум за запазване на българския лев

Декларация прочетена от Парламентарната трибуна от Деян Николов – народен представител от ПГ на „Възраждане“

Една седмица – толкова ни дели от пълното унищожаване на демокрацията в България. Но не онази демокрация, която вие псевдо-демократи, познавате. Не онази демокрация, която в последните дни се опитва да заличи „Възраждане“. Не онази демокрация, която заглушава чуждото мнение, атакува личността, често не зачита правата, законите, че дори и Конституцията, а корупцията счита за норма, стига да не ги хванат.

Не онази демокрация, която харчи милиарди да купува медии, политици, общественици, анализатори, социолози с единствената цел да създава илюзия за свобода в обикновения човек. Това, госпожи и господа народни представители, е неонацизъм и много от вас са продали душите си, за да са част от него. Това не е демокрация, госпожи и господа.

Демокрацията е правото на свободен избор при законен ред и правила. Демокрацията са няколко хиляди българи, които в продължение на 3 месеца събираха подписи, защото знаят, че вие сте на път да извършите най-голямата нарочна грешка в историята на съвременна България. Демокрацията са онези майки и бащи, синове и дъщери, които ежедневно обикаляха улици и паркове в цяла България и отвъд, за да защитят кауза, в която вярват и разбират много по-добре от вас, и на които се наложи да преминат през почти непосилна процедура за участие на гражданите във властта – създадена, за да те провали. Демокрацията са 604 000 българи, които пряко изразиха волята си, следвайки закона и реда в страната, и пожелаха да се проведе национален референдум за запазване на българския лев поне до 2043 година. Демокрацията е волята на един народ.

Една седмица – след точно толкова изтича срокът по закон, в който ние всички в тази зала сме длъжни да приемем решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Тук ще припомня какво казва законът за прякото участие на гражданите във властта, защото едва ли много от вас са го чели:

Чл. 10 (2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права

Ние вече имаме протокол от ГРАО, който потвърди над 470 000 валидни подписа.

Чл. 13 (8) Народното събрание приема решение по предложението за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението

Срокът от три месеца за нашето решение изтича на 7 юли, а вчера в правна комисия управляващата коалиция ГЕРБ, ПП-ДБ, и ДПС отхвърлиха точката за референдума от дневния ред, което е жалко. Жалко е политическото ниво на тези формации, които се състезават в пряк и преносен смисъл да ухажват посланици от всякакъв пол и вид, но не са готови да спазят закона и да изпълнят дълга към народа си. Жалко е да не зачитате волята на 600 000 българи, защото виждате политическа заплаха във „Възраждане“. Жалко е да ви е страх да излезете и да защитавате позицията си за влизане на България в еврозоната на референдум. Жалко е да се молите под масата на европейски лидери да ви пуснат в еврозоната. Жалко е да си мислите, че вашето мнение е по-важно от мнението на цял един народ. Жалко е да си мислите, че посланикът е по-страшен от народа ви.

Но все още не е късно да се обадите за одобрение на посолството и да съгласувате с посолствата това, което над 600 000 българи изискват от вас – да се проведе референдум по един от най-ключовите въпроси в съвременната българска история. Спрете да се правите, че има консенсус в българското общество и влизането в еврозоната е цел за България. Спрете да се опитвате да вкарате еврото като паралелна разплащателна валута. Всъщност, тук ще отворя една скоба по отношение на тази титанична идея на министъра на финансите, която, между другото, беше обсъждана и преди 20 години. Забавно, но поучително е днес да припомним на ПП-ДБ как против едностранната евроизация тогава твърдо се изправи гуруто на днешната градска десница – самият Иван Костов, който в публикувана статия от БНБ през 2002 година в съавторство с дъщеря му Яна Костова и заглавие „Относно едностранната евроизация на България“ достига до следния извод на страница 12:

„В заключение цената, която страната би платила сега ( при едностранно въвеждане на еврото) е: 1) еднократно разходване на приблизително 3.3 милиарда евро; 2) годишна загуба на сеньораж – най-малко 2 на сто от БВП; 3) отказ от паричен суверенитет; 4) унищожаване на БНБ; 5) загуба на репутация.“

Ще си позволя да цитирам и кратка част от статия в „24 часа“ от 2009 година отново на вашия идол Иван Костов, но този път със заглавие „Предсрочно да въведем еврото? Малоумие е“, където пише:

„Най-мрачния вариант за българската парична система е едностранно да се евроизира. Това е малоумие, на всичко отгоре недопустимо за Европейската централна банка.“

Съдбата наистина има чувство за хумор, както виждате. Не ние, а Иван Костов ви казва, че идеята ви е малоумна. Всъщност, може би имате нужда от тази силна доза приземяване, защото очевидно сте некомпетентни по темата с еврозоната, а елементарните изсмукани от пръстите доводи в полза на еврозоната не се приемат в обществото и до днес. Няма значение и колко милиона ще изхарчите за комуникационни стратегии, за да лъжете българите колко важно за тях е еврото. От друга страна на нас не ни се налага да убеждаваме особено много хората, че еврозоната е смърт за българската финансова система. Въпреки това, ние имаме стотици страници с анализи, такива каквито вие не обичате да правите, особено в Министерство на финансите, които и до днес смятат, че няма нужда да оценят рисковете от съдбоносно решение за поколения българи напред, щом имат може би  одобрението на Урсула. От тази трибуна ви призовавам не просто да излезем с решение за провеждане на референдума в най-кратък срок, но и да отправям открито предизвикателство за публичен дебат на експертно ниво. Съберете си най-изявените експерти по темата и аз с удоволствие ще ги унищожа, като може би тук трябва да поясня, че думата „унищожа“ се използва в преносен смисъл. Похват, който удобно бе забравен или игнориран в последните няколко дни от някои български журналисти, от демократичната така наречена интелигенция, Министерски съвет, че дори и Прокуратурата, но явно това е нивото, особено когато трябва да се скалъпи някакъв драматичен материал против „Възраждане“ за националните медии, докато фиктивни комисии по имунитети перат Борисов и днес.

И като споменахме националните медии, ще си позволя да се обърна и към посланика.

Тук не е Хаити. България е най-старата държава в Европа, а българският народ е надживял доста империи – Византийската империя, Османската империя, нацизма, комунизма и ще надживее и вашата фасадна демокрация. Еврозоната може да е ваш приоритет, но не е приоритет за нас българите. Ако сте наредил на марионетките си в парламента да нарушат закона като не гласуват решение за провеждане на референдум, за да провокирате нас от „Възраждане“, след което да използвате реакцията ни като инструмент за пропаганда и опит за заличаването ни, то няма да успеете. Няма да успеете, защото „Възраждане“ е организация създадена от българския народ – нещо, което е непонятно за вас. А този народ е много по-могъщ от вас и евтините ви похвати. Вашата мисия в България ще приключи с грандиозен провал. България ще запази българския лев, българските традиции, българската култура, българското семейство, а ние ще я завещаем на децата си обединена, благоденстваща, независима и прочистена от вашите еничари.

Време ни е за референдум!

Време ни е да запазим българския лев!

Време ни е за Възраждане!

Да живее България!

Видео тук: https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/679385384000237/?extid=NS-

Актуално

Европейски лидери пристигат в столицата по покана на „Възраждане“

По покана на „Възраждане“ в София пристигат лидери на европейски партии

Костадинов и Стоянов от „Възраждане“ се срещнаха с Никола Дюпон-Енян

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!