Деян Николов: Българското правителство се готви да излъже с икономическите данни за еврозоната

Деян Николов: Българското правителство се готви да излъже с икономическите данни за еврозоната

В България за тридневно посещение пристигна Паскал Донахю – председател на Еврогрупата. Той е тук по покана на българските власти, които най-вероятно ще го молят за изключение за България, по отношение на Еврозоната. Едно от планираните събития част от програмата му, беше посетено от народни представители, общински съветници и членове на „Възраждане“.
Те успяха да се срещнат с Паскал Донахю и Деян Николов проведе разговор с него. Разговорът беше излъчен на живо в страницата на Деян Николов в социалната мрежа Фейсбук.

“Целта на нашия разговор с Паскал Донахю е да му кажем, че българското правителство се готви да излъже със статистиката в Национален статистически институт, респективно и в “Евростат”, най-вече, по отношение на инфлацията, защото както знаете, България не покрива инфлационните критерии за влизане в еврозоната, съответно в момента се упражнява политически натиск върху НСИ, за да излъжат и манипулират данните”, заяви Деян Николов във видео след проведения разговор.
Той припомни, че точно тази грешка са направили гърците, преди много години и тази
икономическа грешка е имала фрапиращо негативен ефект върху гръцката икономика, което довежда и до гръцката финансова криза.

“Гърците лъжеха със статистиката дълго време и твърдяха, че няма проблем, което ще направят и от българското правителство, затова сме тук, за да зададем въпросите, дали Паскал Донахю е наясно за тези проблеми, той ни увери, че в Европа ще процедират, доста обективно и ще се погрижат данните да не бъдат манипулирани. Това предстои да видим, защото българското правителство е изключително настоятелно, по отношение на изкуственото смъкване на инфлацията. Ние не вярваме, че ще има обективна статистика, защото всички си спомняме записа на “Продължваме промяната”, в който Кирил Петков заяви, че имат уверението на Урсула фон дер Лайен, че тя ще удари едно рамо, за да заобиколят критериите и статистиките”, коментира още Деян Николов от “Възраждане”.

Той посочи и, че е задал въпрос на Паскал Донахю по отношение на желанието на над 600 000 български граждани да бъде свикан референдум за запазване на българския лев, но финансовият специалист е отговорил, че това е вътрешен въпрос, който трябва да се разреши от българското правителство.
“Ние ще продължим да оказваме натиск, заедно с нашите партньори от Западна Европа, които са с много близки до нашите разбирания, ще направим всичко възможно, цяла Европа да разбере, какво се готви, по отношение на влизане на България в еврозоната”, заяви още икономическият съветник на парламентарната група на “Възраждане” и общински съветник в Столичния общински съвет – Деян Николов.
 

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!