Георги Самаров: Редно ли е заплатата на кмета да се повишава със 100 %, след като е избран от 25 % по-малко избиратели за втори мандат

Георги Самаров: Редно ли е заплатата на кмета да се повишава със 100 %, след като е избран от 25 % по-малко избиратели за втори мандат

Позиция на общинските съветници на “Възраждане” по повод на решенията, взети на четвърта сесия на Общински съвет Асеновград

Дневният ред се състоя от близо 40 точки, като общинските съветници от “Възраждане” бяха сред най-активните в тяхното обсъждане.

Спорните точки започнаха, още от началото, с продажбата на общинска собственост, при което от “Възраждане” зададоха въпроси и направиха предложения, относно значително по-високи цени за продажба, но управляващото мнозинство ги отхвърли.

“Достигнахме и до точката от дневния ред в която се разглеждаше докладна записка от кмета, относно определяне на размера на трудовите възнаграждения на кметовете. Очаквахме по тази точка да има сериозен дебат, защото възнаграждението на Общинския кмет се повишава със 100% (и става 5200 лв. основна заплата, а с бонусите за трудов стаж и професионален опит вероятно ще стане над 6000 лв.) спрямо началото на предходният му мандат (2019 години преди 4 години, когато е била 2600 лв. основната заплата), а от друга страна възнагражденията на селските кметове в общината се повишават с около 50-60 % за същият мандат, което предизвиква сериозни съмнения по какъв начин се определят увеличенията. Но в действителност се оказа, че никоя политическа сила, освен “Възраждане”, не желаеше да води дебат по тази точка”, заяви общинският съветник Георги Самаров.

По време на изказването му от трибуната, той беше грубо прекъсван, а малко по-късно му бе отнетата думата и заглушен микрофонът от председателя на Общинския съвет, в нарушение на правилника, докато Георги Самаров питаше от трибуната, дали е редно кмет,  който през 2023 година е избран с 25% гласове по-малко от гласовете, с които е бил избран преди 4 години, да получи за своята работа 100% увеличение на заплатата си. При последвалото гласуване само общинските съветници от “Възраждане” гласуваха „Против”, а всички останали партии подкрепиха увеличението.

 

Една от последните и най-дебатирани точки от дневният ред беше план-сметката за чистота и предложението за близо 30% увеличение на такса смет от 2024

“Ние от “Възраждане” заявихме, че няма да подкрепим това значително увеличение, защото смятаме, че при по-добро досегашно управление на финансите от страна на общината, можеше да се отложи вдигането на такса смет поне с още 1 година, имайки предвид това, че все още не е изтекъл старият договор със сметопочистващата фирма и, че се очаква от 2025 година да се работи по изцяло нова системата за определяне на такса смет, по която всеки да плаща, в зависимост от това, колко изхвърля и поради навлизане на директива от европейския съюз”, коментира Самаров.

В крайна сметка, въпреки множеството изказвания, от страна на опозиционни партии, да не бъде толкова драстично увеличението, то управляващите от ГЕРБ, ДПС И БДС Радикали не склониха да променят предложението си и с гласовете си приеха близо 30% увеличение.

Актуално

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Костадин Костадинов: „Възраждане“ с пълна подкрепа за Доналд Тръмп

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!