Георги Георгиев: Държавата трябва да се погрижи хората да бъдат осигурявани на  реалните им доходи

Георги Георгиев: Държавата трябва да се погрижи хората да бъдат осигурявани на  реалните им доходи

„Хората осъзнават, че без сигурността на държавата и специално Държавно обществено осигуряване не могат. Проблемът при осигуряването на реални доходи не е в хората, защото 81% казват, че искат да се осигуряват на заплатата, която получават, но въпроса е, че държавата не осигурява достатъчно голям контрол върху бизнеса и се укриват осигуровки и данъци.“, каза народният представител от „Възраждане“ и координатор за областите Хасково и Кърджали Георги Георгиев  на заседание в Комисията по труда, социалната и демографската дейност. На него се проведе представяне на „Проучване на обществените нагласи за актуализиране на съществуващата пенсионна система“, проведено от Националния център за парламентарни изследвания.

„Близо 90% от населението в трудоспособна възраст няма никаква представа как функционира пенсионната ни система и колко е важно да бъде осигуряван на реални доходи. И тук е важно да се подчертае над 20% от хората заявяват, че в определен период от трудовата си дейност не са били осигурявани или са осигуряване на минимална работна заплата, въпреки, че са взимали доста по-голяма заплата. За да се подобри събираемостта и за да имат по-високи пенсии тези хора, държавата трябва да се намеси и да осъществи контрол на всички фирми, които да започнат да изплащат адекватните задължения към държавата“, коментира още Георгиев.

Също така много хора се изтощават преди достигане на средната възраст на живот в страната и ще бъдат неефективни на работното си място, което ще доведе и до това, че ще увеличи вероятността рано или късно те да легнат на социалната и здравната ни система, вместо на пенсионната.

„Над 90% от хората смятат, че не трябва повече да се увеличава пенсионната възраст, защото средната възраст на населението на България последните години е намаляла значително. Логично е българските граждани да се притесняват, че няма да достигнат до пенсия и това е следствие на лошото качество на живот през последните две десетилетия, противно на твърденията, че откакто България е влязла в Европейския съюз, имаме невероятен прогрес.“, каза в заключение Георги Георгиев от „Възраждане“.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!