Георгиев от „Възраждане“: Хората с най-ниски пенсии получиха най-малко, заради грешки в политиката на правителството

Георгиев от „Възраждане“: Хората с най-ниски пенсии получиха най-малко, заради грешки в политиката на правителството

След „големите“ увеличения на пенсиите от правителството на Петков се оказа, че много пенсионери се оказаха ощетени. Големият въпрос е Защо? Нали трябваше да няма бедни пенсионери? Какво се случи? 

Хората, които изградиха България, днес живеят в немилост. Родината, за която дадоха живота си, днес е мащеха за тях. Поколения управници  ги лъгаха и мамиха, а други  се упражняваха на  политическите  решения с тях.  Първата грешка беше, че увеличението беше направено неправилно. Всички пенсионери получиха по 10%  плюс така наречената ковид добавка. Така се оказа, че пенсионерите с най-ниска пенсия получиха най-малко, а тези които получаваха високи пенсии – най-много. Това означаваше, че увеличението нито е социално, нито е справедливо. В тази посока БСП, които бяха част от управлението на държавата и управляваха Министерството на труда и социалната политика, се провалиха. Няколко пъти обяснявах в постоянната комисия по социална политика, на която бях член  и в 47 Народно събрание, по време на чийто кратък живот се взеха тези решения, че ще се получи този ефект, но никой от правителството не му обърна внимание. 

Втората грешка беше, че от Продължаваме промяната постоянно твърдяха, че няма да има пенсионери под прага на бедност. След като се направиха увеличенията на пенсиите по възможно най-неправилния начин и заради грешната политика на правителството на Кирил Петков в сектор енергетика, се оказа, че през 2022г. инфлацията достигна рекордните 20%. Хранителните стоки поскъпнаха страшно много, някои повече от 100%. Това доведе до рязко обедняване на хората и намаляване на тяхната покупателна способност. Прагът на бедност от 413 лева през 2022г. достигна 504 лева през 2023г., което остави над 650 хиляди пенсионери под този праг. Оказа се, че вместо да им помогне, правителството на „Промяната“ увеличи броя на бедните пенсионери. Отново и в 48 Народно събрание обясних грешките, които бяха допуснати от предходното управление спрямо увеличението на пенсиите.

Третата грешка беше, че от стремежа да говорят колко велики промени ще направят, правителството на Кирил Петков доведе държавата до колапс и в собствената си заблуда на велики „реформатори“ не виждаха какви огромни грешки допуснаха. В продължение на месеци след тяхното срамно падение, Служебният кабинет се опитваше да „кърпи“ празнотите в бюджета и проблемите, които бяха създали в държавата ни. Надеждата на пенсионерите, че БСП ще им помогне и ще се погрижи за тях, не се оправдаха, защото точно столетницата участва в същото това управление, което вместо да се погрижи за хората, сътворили държавата, подкрепяше всички грешни решения и неправилни политики. 

Какво трябва да се направи според Вас?

Пенсиите трябва да се увеличават с темп, близък до този на инфлацията, за да може да се компенсират по-високите цени на стоките от първа необходимост. Експерти на “Възраждане” изчисляват, че това е възможно, ако се преразгледат разходите в бюджета, които могат да се отложат във времето, като например капиталовите разходи. Друга линия, по която може да се подобри покупателната способност на пенсионерите, е намаляне на ДДС на услуги, върху които държавата има силен контрол и ще може да гарантира намаляване на цените заради по-ниското ДДС, като такива са електроенергията, топлата и студена вода, както и някои важни лекарства. По-ниските сметки ще подобрят благосъстоянието на пенсионерите.

Какво бихте казали на българските пенсионери?

Много ми е мъчно, че българските пенсионери са много лъгани. По време на предизборна кампания им се обещава какво ли не, а после се забравя за обещанията към тях или просто се правят промени, но се допускат много грешки. Това, което бих им казал, е: Вие сте важни за страната ни, защото България може да просперира, само ако мъдростта и опитът подадат ръка на младостта и упоритостта. Вие помните България като по-добро място за живеене, а ние се борим тя да бъде такова за всички нас. Надявам се заедно и с взаимно доверие да продължим да решаваме важните неща за българските пенсионери и да им осигурим един по-добър живот. 

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината! 

„Възраждане“ е с номер 3 в бюлетината! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!