„Възраждане – Чипровци“ предлага да се ремонтира сградата за извънкласни дейности на ОУ „Петър Парчевич“

„Възраждане – Чипровци“ предлага да се ремонтира сградата за извънкласни дейности на ОУ „Петър Парчевич“

Общинските съветници от „Възраждане“ в гр. Чипровци направиха предложение за отделяне на средства от бюджета на общината за извършване на ремонт на сградата за извънкласни дейности към ОУ „Петър Парчевич“.

Предложението е отправено към община Чипровци с копие до Министерството на образованието, науката и културата. Според общината ремонтът би станал възможен само ако се изсече училищната гора.

Това е недопустимо, предвид че училището е общинска собственост. Необходимо е да се отделят средства от бюджета без да се налага изсичане на училищната гора, която е дарена през годините – каза Борил Каменов и уточни, че именно поради това общинската група на „Възраждане“ се е ангажирала да потърси алтернативни варианти за финансиране на ремонта. Училището е със защитен статут и това изисква действия, които да гарантират опазване на неговия облик и неговата цялост, а ремонтът на сградата за извънкласни дейности е необходим, за да може да бъде използван целият потенциал на училищния комплекс с разширяване на образователната дейност, чрез обучителни извънкласни програми и кръжоци. Сградата, която е част от комплекса на основното училище, се намира в окаяно състояние – покривът е силно повреден, дървената конструкция е изгнила, което предизвиква течове, а те допълнително увреждат постройката и застрашават нейната цялост. Основното училище на гр. Чипровци е единствено за територията на община Чипровци, а сградата към него, предназначена за извънкласни дейности, е в окаяно състояние и на практика не може да се използва.

„Тази сграда е част от комплекса на училището и е поредният паметник на културата, който е оставен да се руши.“ – каза пред граждани Борил Каменов и допълни, че училището има статут на защитен обект предвид неговата близо 400-годишна история.

Училището е емблематично за града, а сградата към него, предназначена за извънкласни дейности, е построена за три години с доброволен труд на учители, родители и ученици през 1981г. по инициатива на училищното ръководство. От десет години сградата не се използва, защото не достигат средства за ремонт на покрива.

Преди две години ученици са предложили нейното възстановяване, а преди една година са направили благотворителни акции за набиране на средства. Училищното настоятелство е събрало 12 500 лева. Ученическият съвет е направил план сметка за преобразяване на сградата в „Център за предприемачество, експериментиране, иновации, влогърство и творчество“, за която те смятат че са необходими около 250 000 лева. Ръководството на Община Чипровци разработва проект за ремонт на покрива, но не успява да реализира проекта, поради липса на средства. И така се стига до решението средствата за ремонта да бъдат осигурени чрез отсичане на училищната гора.

Структурата на „Възраждане“ в гр. Чипровци остава ангажирана с казуса и ще проведе необходимата комуникация с институциите, за да бъде намерено решение и покривът да се ремонтира без това да води до изсичането на гората.

Актуално

Вера Димитрова

„Възраждане“ ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ при условие, че ПП-ДБ подкрепи декларацията на „Възраждане“

Звезделина Каравелова

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!