„Възраждане“ почетоха паметта на хилядите летци и мирни граждани, загинали в най-кървавата бомбардировка над София

„Възраждане“ почетоха паметта на хилядите летци и мирни граждани, загинали в най-кървавата бомбардировка над София

Членове и симпатизанти на “Възраждане – София” поднесоха венци пред Паметника на българските летци и Паметника на загиналите от бомбардировките  над София български граждани.

На 10 януари се навършват 80 години от една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки на София по време на Втората световна война. Тогава е извършена първата комбинирана, т.е. дневно-нощна атака над столицата. Да се поклонят пред паметта на героите и на загиналите невинни жертви почит отдадоха и народните представители Маргарита Махаева, Славчо Крумов, Вениамин Воденичаков, Виолета Кърпачева, Ивайло Чорбов, Димо Дренчев, както и общинският съветник от СОС Емил Димитров.

Върху столицата са хвърлени над 1800 бомби,  над 1500 са загиналите и ранените, предимно цивилни, мирни граждани. Разрушенията са многобройни, половината от засегнатите сгради са сринати със земята – 93 държавни и 3211 частни сгради, включително е засегнат Народният театър „Иван Вазов“.  През деня американски бомбардировачи извършват рейда, а през нощта – британски самолети.

През август 1943 г. британският премиер Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Теодор Рузвелт дават началото на операция „Приливна вълна“, чиято цел е да се неутрализират съюзниците на Германия – Румъния и България, и да ги принуди да капитулират. Над териториите на двете държави започват системни бомбардировки. От 14 ноември 1943 г. до 17 април 1944 г. над София са предприети 11 въздушни нападения. От този период е и най-известната фраза,приписана на Чърчил: „София трябва да бъде изравнена със земята, а в развалините ѝ да се засеят картофи.“

„Каквото и да се говори, този ден вече 80 години е черен за София в сърцата ни.  Никога няма да забравим героизма на нашите летци. Няма да забравим и загиналите мирни граждани, сред които толкова много невинни деца. Днес, както всяка друга година, група народни представители от „Възраждане“, както и съмишленици, приятели и родолюбиви българи, почетохме паметта им с едноминутно мълчание и дълбок поклон. Цветя и обич за вас, скъпи съграждани и мили дечица, затова, че насила отнеха живота ви в една нелепа експериментална бомбардировка. Цветя и обич за вас, наши небесни герои. А на съвременните чърчиловци ще кажа едно: и вашият ден ще дойде, проклетници.“, написа народният представител Маргарита Махаева в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

През целия период на бомбардировките са хвърлени 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата. Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца. Загиват над 2500 души, 99% от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева. Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: “Отлично!”.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!