“Възраждане” обжалва решение на ЦИК пред съда

“Възраждане” обжалва решение на ЦИК пред съда

Заседанието на Бургаския административен съд  е насрочено за 09.07.2024 г., от 13:30 ч.

„Възраждане“ обжалва решение на ЦИК, след като комисията отхвърля жалба на кандидата за евродепутат Мариян Иванов, свързана с нарушение на Изборния кодекс (ИК). Още по време на кампанията, Иванов сигнализира Районната избирателна комисия в Бургас за това, че кандидатът (по това време) за народен представител от ДПС Ружди Хаджен ръководи (в качеството си на председател) заседание на Общинския съвет в Сунгурларе. Съгласно разпоредбите на чл. 161, ал. 1 от ИК:
„Кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите“
РИК-Бургас оставят без уважение сигнала на Мариян Иванов. В своето решение те казват, че Общинският съвет наистина е орган на местно самоуправление, който попада в обхвата на цитирания член, но председателят на Общинския съвет не е сам по себе си орган, нито има служебно правоотношение с такъв орган. За да има нарушение, трябва правоотношението да е служебно, а не на база на избор, смятат от РИК-Бургас. Решението им не е подкрепено единствено от членовете на „Възраждане“ в комисията.
В своята жалба до ЦИК, Мариян Иванов цитира Закона за местното самоуправление и местната администрация, съгласно който председателят на Общинския съвет е лице в състава на колективен орган на местно самоуправление, а също така има всички права по трудово правоотношение, в това число – осигуровки, отпуски и т.н. Първоначално ЦИК оставя жалбата без разглеждане, но след като кандидатът на „Възраждане“ се обръща до Върховния административен съд, ЦИК излиза с решение, което потвърждава решението на РИК – Бургас. Очевидно старата българска поговорка “Гарван гарвану око не вади” ще се окаже валидна и днес по отношение на взаимно подкрепящите се решения на двете изборни комисии, които остават единни  по този казус. Общинският съветник на “Възраждане” е решен да изясни казуса и  обжалва решението на ЦИК в срок пред Бургаския административен съд, който е насрочил заседание за 09.07.2024 г., от 13:30 ч.

Актуално

Вера Димитрова

„Възраждане“ ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ при условие, че ПП-ДБ подкрепи декларацията на „Възраждане“

Звезделина Каравелова

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!