Възраждане: Министерство на външните работи да разследва поредния случай на натиск спрямо българин в РСМ

Възраждане: Министерство на външните работи да разследва поредния случай на натиск спрямо българин в РСМ

Пореден случай на натиск спрямо българин в Македония. За това сигнализираха от „Възраждане“, сезирани от наши сънародници в Прилеп.

 Полицията в  града за втори път тормози българина Горан Цветкоски. Той е бил спрян за проверка на 4 август (петък) и се е легитимирал с българска лична карта. След като са видели българския документ за самоличност, полицейските служители са започнали да използват груби и унизителни думи според самия потърпевш.

След това полицаите са захвърлили пренебрежително личната му карта и са задържали  Горан Цветкоски  за два часа в полицията, без да му е обяснено за какво точно и без да е съставен протокол за това. Задържаният  не е бил уведомен за правата и задълженията си и не му е дадено да се свърже с адвокат, лекар или представител на посолството на България. Това събитие е второ подобно със същото лице и „Възраждане“ настоява МВнР да проучи случая, тъй като навежда за целенасоченост  и системен тормоз от страна на местната полиция към български гражданин. Припомняме на МВнР, че защита на българите навсякъде по света и особено в Северна Македония е основна функция и приоритет на външната политика на България и поради това призоваваме за незабавна реакция.

Надяваме се, че този път МВнР ще заеме ясна позиция и няма да предаде, както вече се е случвало,  българските национални интереси в Македония въпреки обещанията, давани от Мария Габриел на Жозеп Борел..

От наши източници получихме информация, че има проведена среща на 20 юни 2023г. между вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и Жозеп Борел – върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. На въпросната среща министър Габриел е поела ангажимент да не отговаря на антибългарските провокации, говора на омраза и антибългарска реторика от страна на политическия елит и институции в РСМ. По този начин тя на практика абдикира от защита на българите в Македония и предава българщината в съседната държава. От „Възраждане“ се надяваме, че Мария Габриел ще преосмисли своята позиция и ще направи необходимото, за да защити правата на българските граждани в Македония.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!