„Възраждане“ иска компенсации за спирането на тока, омбудсманът ги подкрепя

„Възраждане“ иска компенсации за спирането на тока, омбудсманът ги подкрепя

Днес народните представители от „Възраждане“ –  Маргарита Махаева и Кръстьо Врачев посетиха омбудсмана на Република България Диана Ковачева, във връзка с компенсациите на гражданите за дните, в които са оставяни без ток.

Енергийните дружества са на мнение, че компенсации не се дължат, ако спирането на тока се дължи на непреодолима сила или на форсмажорни обстоятелства.

В българското право, понятието форсмажор се използва само в теорията, но непреодолимата сила е легално дефинирана в законодателството ни и по-конкретно в чл. 306 от Търговския закон, където се посочва, че непреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер.

В разговора с омбудсмана Маргарита Махаева изтъкна, че на първо място е абсурдно снеговалежите през зимата да бъдат наричани непредвидено събитие. Тя смята, че спирането на тока, следствие на обилни снеговалежи се дължи на човешка грешка, а не на непреодолима сила, а именно на недобро стопанисване и на неадекватно за климатичните ни условия поставяне на електрически стълбове и електропроводни жици. Човешка грешка е и неподдържането и несвоевременното окастряне на дърветата, тъй като натежалите от сняг клони се отчупват и при падането си разкъсват електропреносните жици. Това от своя страна вече изключва и втората предпоставка за непредотвратимост на събитието.

Народните представители от „Възраждане“ считат, че компенсации на гражданите следва да се дължат не само при спирането на тока, но и при спирането на водата и топлоподаването, което е неминуем резултат от спирането на електроподаването.

Омбудсманът изяви желание за съдействие и заяви, че застава зад позицията на „Възраждане“. От своя страна политическата организация ще сезира КЕВР и министерството на енергетиката с искане да задължат ЕРП-тата да изплатят компенсации за причинените неудобства на гражданите за всеки ден, в който са били оставени на тъмно и студено по вина на дружествата.

По инициатива на „Възраждане“ предстои и изслушване на Министъра на енергетиката, както и на председателя на КЕВР по темата пред Народното събрание на Република България.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!