„Възраждане“ искат прозрачност в общинските съвети, сглобката – не

„Възраждане“ искат прозрачност в общинските съвети, сглобката – не

Вчера Парламентът гласува промените в ЗМСМА, които трябваше да касаят прозрачно управление при работата на общинските съвети. Законопроектът беше внесен от ПП-ДБ, като основен аспект беше предложението за задължително поименно гласуване на всички сесии на общинския съвет.  Народните представители от ПП-ДБ, обаче си оттеглиха предложението между първо и второ четене.

„По този начин за пореден път се показа тяхното двуличие и навеждането им към ГЕРБ и ДПС, които открито се противопоставиха на този законопроект. Само 22 народни представители от групата на ППДБ гласуваха „за“, а останалите или не гласуваха, или се въздържаха, като по този начин текстът не беше приет. Парламентът реши предварително да се оповестява дневният ред на заседанието на страницата на общината или Общинския съвет.  Всяко открито заседание ще се излъчва на живо на интернет страницата на общината или на общински съвет и записите от заседанията да се съхраняват на съответната страница. Общините трябва да създадат публичен регистър на питанията към кмета“, каза старозагорският депутат от „Възраждане“  Искра Михайлова от трибуната на Народното събрание.

Тя допълни, че протокол от заседанието ще се публикува на страницата на общината или общинския съвет.  Промените предвиждат още и видео излъчване на заседанията на постоянните комисии. Отхвърлените текстове за поименно гласуване в общинските съвети ще бъдат предложени от общинските съветници на „Възраждане“ във всички общини в България. От “Възраждане” винаги са настоявали за прозрачност в общинските съвети. 

 

По предложение на Искра Михайлова, по време на мандата й като съветник, в Общински съвет Стара Загора бе въведено поименното гласуване. 

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!