Възраждане“ внесе подписка за още един референдум

Възраждане“ внесе подписка за още един референдум

Подписка с искане за свикване на местен референдум е внесена в община Монтана. Инициативата за нея е на местен Инициативен комитет, подкрепен от структурата на „Възраждане“ в Монтана и народния представител и кандидат за кмет на града от „Възраждане“ – Петър Петров.

Вносителите настояват хората в общината да се произнесат за инвестиционните намерения на голяма немска компания за изграждане на плаващ фотоволтаичен парк на 10 000 декара в язовир „Огоста“ край Монтана, подкрепена както от предишното служебно правителство, така и от кмета и общинския съвет в Монтана.

Искането за референдум е подкрепено с подписите на 7400 жители на община Монтана, което означава, че по закон е задължително местният референдум да се проведе и гражданите да се произнесат по въпроса „за“ или „против“ изграждането на фотоволтаичен парк са.

От „Възраждане“ очакват референдумът да бъде насрочен със следващите избори, които са местните избори, насрочени на 29.10.2023г. 

„Възраждане“ смятат, че хората в Монтана трябва сами да решат дали в язовир „Огоста“, разположен на територията на общината, да има или не фотоволтаичен парк, експлоатиран от чуждестранен инвеститор, а не друг да вземе това решение вместо тях, като се съобразява с чужди интереси. От партията ще призоват на референдума да се гласува против изграждането на фотоволтаичен парк в язовир “Огоста“, тъй като смятат, че реализацията на този проект няма да донесе трайни и дългосрочни ползи за местната общественост, че прекаленото напълване на язовира ще създаде опасност за хората в града и региона при проливни дъждове, че разполагането на соларни панели по повърхността му ще унищожи флората и фауната в язовира, че ще се ограничи достъпът на хората до язовира, който е една от атракциите на Монтана, а и произвежданата от този фотоволтаичен парк енергия ще се изнася в чужбина, а няма да е за България и местните хора, които ще продължават да плащат скъпа електроенергия, докато харизваме държавните си ресурси на чужди фирми. Подобни паркове в Германия са изградени на няколко места и заемат 7-8 процента от повърхността на водоемите, в Полша е с най-голяма заета площ от 11 процента, а при нас се иска паркът да заеме много повече от половината от повърхността. „Това не бива да бъде допуснато и интересите на местните хора трябва да бъдат защитени“, коментираха от местната структура.

По закон Общинският съвет е длъжен да се произнесе с решение по искането за референдум в едномесечен срок.

Кандидатът за кмет Петър Петров пък заяви, че референдумите са най-демократичната мярка, която е позната в наши дни, и те ще са средство, което той ще ползва след като спечели кметската надпревара, защото за него са важни хората, това как живеят и какво искат да правят с града. Той ще прилага референдумите по всички важни за местната общественост въпроси, за да приобщи реално жителите към управлението.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!