Възраждане: България трябва да скъса незабавно с Уестингхаус

Възраждане: България трябва да скъса незабавно с Уестингхаус

Според партията технологията е била избрана по политически причини, а в момента се избира строител без никакъв пазарен принцип

В инфарктно гласуване, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН беше прието скандално решение да се преговаря с един-единствен кандидат за строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”. От партията припомнят, че цели пет компании бяха заявили официален интерес – две американски, две китайски и корейската “Хюндай”, която в крайна сметка беше оставена без конкуренция.

Рано сутринта Искра Михайлова, Коста Стоянов и Даниел Проданов проведоха брифинг по темата и предупредиха за последвалото скандално според тях гласуване. Според народните представители процедурата е предварително опорочена, заобикаля Закона за обществени поръчки и в крайна сметка ще ощети България сериозно.
Работна група към Министерство на енергетиката с участието на Антон
Иванов(брат на Христо Иванов) е изготвила странни критерии за компаниите, като например наличие на електронен подпис, актуално състояние и други чисто формални подробности. Най-силно впечатление обаче прави срокът, в който въпросните кандидат-строители е трябвало да реагират и да изпратят своите предложения – едва девет работни дни.

Според „Възраждане“ подобен срок за задание в такъв стратегически сектор е абсолютно скандален и е гаранция за предрешена надпревара. Една от китайските фирми е отстранена по чисто формални критерии, въпреки че по изказани мнения на експерти именно тази компания има най-голям капацитет за изграждане на атомните блокове.
Следващата седмица ще бъде поискано изслушване на енергийния министър по отношение на цялата процедура по избор на строител.
Според Възраждане, в така създалата се ситуация, за да бъде защитен националният интерес е нужно незабавно да бъде отменено решението за изграждане на нови мощности с технологията на Уестингхаус AP 1000 и от партията ще внесат проекторешение именно с тази цел.
Какво още казаха народните представители на „Възраждане“ може да видите тук: – https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/1127542074930810
На снимката от ляво на дясно: Коста Стоянов, Искра Михайлова, Даниел Петров

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!