„Възраждане“: Ако не увеличим заплатите на непедагогическия персонал в детските градини, скоро няма да има кой да се грижи за децата

Народните представители от „Възраждане“ Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги Георгиев внесоха предложение за промени в бюджета между първо и второ четене, които касаят увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в детските градини, които са с общинско финансиране.

„Нашето предложението е средствата, отделени за тях да бъдат увеличени с 50 млн. лв., което е между 10% и 15%  ръст на заплатите. Парите ще дойдат от предназначените за капиталови разходи суми, част от които всяка година остават неусвоени.“, каза народният представител Ивайло Папов по време на обсъждане на Комисия.

Заплатите на непедагогическия персонал в детските градини чувствително изостават от тези на учителите.

„Тези служители освен много натоварени, са и хората, които се грижат целодневно за най-малките деца. Поради ниското възнаграждение, позициите са все по-неатрактивни за младите хора, без значение дали става дума за „помощник-възпитател“, „домакин“, „касиер“ или „счетоводител“. По тази причина и средната възраст на заетите в тази сфера непрекъснато расте. Ако доходите на тези служители не се повишават поетапно, докато не достигнат средни за страната нива, има реална опасност в не далечно бъдеще да се изправим пред угрозата да има недостиг на желаещи за тези позиции. Изключително важно е за хората, които отговарят за грижата нашите деца, да бъдат създадени необходимите условия, а едно от основните е нивото на работната заплата.“, каза още Ивайло Папов.

Актуално

“Възраждане” – Лом : Проблемите на хората с увреждания са системно неглижирани от местната власт 

В Монтана ще има нова детска площадка и облагородени подлези, по предложение на “Възраждане” 

Даниел Петров: Гражданите на Беларус знаят, че техният глас е важен и масово гласуват