Възраждане пита: „Какво е състоянието на пшеницата? Ще поскъпне ли хлябът?“

На 15 юни 2020 г., от 12.00 ч., на пл. Народно събрание, ще се проведе Национален протест за оставка на правителството. Причината за него е в неприемането от гражданите на  управлението, което кабинетът Борисов 3 провежда. Поредицата от кризи и катастрофи, явно или умело прикривани от правителството, водят българският народ към гибел, а страната ни към възможен фалит. Проблемите в държавата са много,  в различни сфери и предизвикващи кризи. Ако тези кризи не са разпознавани на време от нас, когато започнат, са изтърпявани пак от нас и правят ежедневието  ни още по-трудно. Такава е вероятната заплаха от задаващата се зърнена криза.

Към момента на различни места в страната могат да бъдат забелязани масиви от пшеница. Разбира се, най-много от тях се намират в Добруджа, която е известна като житницата на България. Поради климатичните условия през последните месеци обаче, някои от масивите са в състояние на съхнене. На определени места в тях се появяват ръждиво - кафяви петна, които са индикация за това съхнене.  Очаква се реколтата да е много слаба тази година. В момента класовете са ниски, с височина малко над 20 см., въпреки че трябва да са  пораснали поне метър. Въпросът е: Очертава ли се заплаха  от нисък добив на пшеница?

„Земята е напукана. Състоянието на пшеницата е много лошо. Добивът от 200-300 кг. на декар няма да стигне за покриването на  разходите и изплащането на рентите. Към момента в областната служба по земеделие в гр. Добрич са заявени около 300 000 декара земеделска земя, които са унищожени на 80 и 90 % . Земеделските производители няма да могат да бъдат обезщетени, защото земеделската продукция не е унищожена на 100 %. В резултат от това, някои от колегите вече разорават масивите с пшеница поради ситуацията“, обясни Веселин Димитров - дребен земеделски производител.

Според климатичните прогнози през следващите 30-40 дни се очаква спиране на валежите и затопляне. Това означава ли, че в този период поразените масиви ще загинат окончателно? От тук следва въпросът: Какво правим с цената на хляба? Ще се покачи ли тя? Очаква ли ни ситуация като със свинската чума и повишаването на 100 % на цената на свинското месо, въпреки че многократно управляващите ни уверяваха, че покачване няма да има?

За хората, които управляват държавата, очевидно ситуацията с пшеницата не е проблем.  Напротив, преди около месец, председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Радостина Жекова заяви, че няма да има криза за пшеница и брашно в България.

Информация за задаваща се катастрофа не получаваме и от националните телевизии. Напротив, един преглед назад, в последните месеци показва, че те се включват тогава, когато трябва да успокоят населението, прикривайки задаваща се катастрофа. Така беше по време на хуманитарната катастрофа  в Перник, по време на водната криза, създадена в резултат на източването на язовирите в цялата страна. Така беше с кризата с вноса и изгарянето на боклук и със замърсения въздух.

Управлението на ГЕРБ и ВМРО е белязано с кризи, явни или прикрити, но със сигурност унищожителни.  Сега вероятно ни очаква поредната криза и поскъпване на цената на хляба. Хлябът е в основата на икономиката на една страна и когато той поскъпне, поскъпва всичко.  Вероятно ще ни успокоят с това, че пшеница може и да се внесе. Разбира се, може! Въпросът е на каква цена и дали ще е възможно поради това, че се намираме в икономическа криза, наблюдаваме срив в икономиките на много страни.

 За тридесет години преход управляващите унищожиха селското ни стопанство. Към момента едва около 20 % от храните в търговските вериги са български. България е изкуствено доведена до състояние да не може да се изхранва сама, а това само по себе си е опасно.  Само преди два месеца бяхме изправени пред ситуация, наречена световна пандемия. Преживяхме „блокиране“ на света, затваряне на граници за преминаването на хора. Сега се говори за втора вълна от COVID 19 през есента.

Ако тогава се затворят границите и за стоки, няма да имаме избор и алтернатива за прехрана. Ще настане глад. Глад, от който дневно в света умират над 17 хиляди души.

Нямаме време да търпим повече. Ако до сега престъпленията на управляващите са преминавали покрай нас, като незасягащи ни пряко, днес ние сме пряко застрашени.

Възраждане организира Национален протест за оставка на правителството, с който цели слагане на край на престъпленията срещу българските граждани. Призоваваме ви да се обединим и заедно да излезем на 15 юни, в 12.00 ч., пред Народното събрание, за да реализираме първата стъпка към това, управлението да премине в ръцете на хора, загрижени за българските граждани. Възраждане се стреми към пряка демокрация - участие на гражданите в управлението чрез референдуми и подписване на нов обществен договор.

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com