Адекватните мерки или политическото его надделява при гласуването в Общински съвет - Варна

От началото на извънредното положение, общинските съветници на Възраждане в град Варна внасят за обсъждане предложения, които са рационални и в полза на гражданите. 

Тъй като Цончо Ганев, Георги Георгиев, Николай Костадинов и д-р Костадин Костадинов - председател на Възраждане, са опозиция на настоящото управление, предложенията им са бойкотирани от управляващите от ГЕРБ, ВМРО и ДПС, които представляват болшинство в Общински съвет - Варна.

Тази политическа битка за надмощие води до отхвърлянето на рационални решения, предложени от групата на Възраждане, тъй като за властта най-важното нещо явно е да "управлява" и да задушава опозицията, която се грижи общинските решения да са в полза на гражданите.

Числеността на общинските съветници от ГЕРБ води до безпрецедентно влияние на управляващия режим при вземането на решения.

„Градивната община мисли и планира в перспектива. В тази връзка вече е време да пренаредим приоритетите си и да планираме времето след преодоляване на паниката с корона вируса. Поставяйки фокус върху спорта, Възраждане цели в кратки срокове да бъде подобрена както физическата, така и психическата нагласа на варненци. Преминаването от паника и обърканост към бърза мобилизация и градивна активност е нещо много важно, но за съжаление - подценявано. В тази връзка, очаквахме предложението ни за подкрепа на спортните клубове да бъде одобрено от комисията по „Младежки дейности и спорт", в името на доброто здраве на варненци. Спортните клубове трябва да бъдат подкрепени сега. Те трябва да бъдат в пълна готовност за бързото завръщане към нормален житейски ритъм и градивен ентусиазъм на съгражданите ни. Подкрепата не е безцелна. Тя щеше да бъде под формата на ваучери, които общината щеше да върне към варненци и те щяха да получат богат избор от безплатни тренировки, обучения и нови знания. Погледнато в по-широк аспект, с това решение не само щяхме да подпомогнем спортните клубове от една страна и гражданите от друга, но и да развием общинска социална политика. За съжаление, предложението ни за подпомагане на спортните клубове беше отхвърлено, а в основанието за това, липсва конкретност и добра аргументация", коментира Георги Георгиев - общински съветник от групата на Възраждане. 

Общинският съвет отхвърли и предложението на политическата организация за подпомагане на медицинските специалисти, като предпочете да прехвърли отговорността към ДКЦ-тата, които да бъдат "подкрепени" чрез кредити. Така спортните клубове остават без подпомагане, а за медицинските специалисти вероятно ще се помисли (когато управлява Възраждане!), но не и в правилния момент.

Общинските съветници от групата на Възраждане няма да се откажат да се борят за правата на гражданите, като внасят предложения в тяхна полза в Общинския съвет. Те призовават варненци да следят онлайн излъчванията на сесиите на общински съвет и след отпадането на извънредното положение да се възползват от правото си на присъствие на сесиите, както и на заседанията на постоянните комисии в Общински съвет - Варна. На тези сесии се решава съдбата на града - взимат се решения, с които хората са длъжни да живеят след това и е морален дълг на всеки да знае какво се случва в заседателната зала.

Към момента общинските съветници на Възраждане са внесли и предложения за мерки за подпомагане на бизнеса в града. Те се изразяват в следното: за предприемачите, засегнати от настоящата ситуация, да отпадне заплащането на тротоарно право не само през периода на извънредното положение, но и три месеца след това; да не се заплащат общинските наеми от предприемачи, засегнати от кризата с коронавируса, за периода на извънредното положение и три месеца след това; да бъдат освободени изцяло собствениците на хотели и ресторанти от такса за битови отпадъци в периода от 13.03.2020 г. до 1 месец след отпадането на извънредното положение по предложена и ясно разписана процедура. 

„Подпомагането на предприемачите е задължително в ситуацията на икономическа криза и повишена безработица в града и страната. Време е управляващите да престанат да се грижат единствено за своите интереси и лично благополучие, както и на приближените си и да започнат да взимат под внимание мерки, които са адекватни и насочени към всички граждани и по-лесната им адаптация към времето след кризата. Нека гражданите следят сесиите на Общинския съвет, за да си изяснят как се взимат решения и кой се обявява в тяхна подкрепа. А на следващите избори - да излязат и да гласуват информирано за Варна, след като вече са придобили представа кой милее за града и хората. Ако бяхме повече на брой общински съветници от нашата организация, гражданите биха се ползвали от справедливите отстъпки, които се налагат заради тази извънредна ситуация с вируса, тъй като решенията биха имали реален шанс да се приемат.", категорични са от политическа организация Възраждане.  

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com