Веселин Вешев: Получаваме притеснителни сигнали, че възпитателки преподават на турски език

Веселин Вешев: Получаваме притеснителни сигнали, че възпитателки преподават на турски език

Народният представител от “Възраждане” повдигна притеснителната тема за деца, обучавани на турски език в село Янково. Той изрази опасенията на родителите, които са подали сигнал, във връзка с начина, по който се осъществява учебният процес в селото.

телките в детската градина в селото преподават на децата на турски език. Въпреки че тези хора са етнически турци, те желаят децата им да бъдат интегрирани в обществото. Не желаят да останат аутсайдери, които отивайки в училище ще имат затруднения с комуникацията със съучениците си. Не искат децата им да бъдат слаби ученици, поради факта, че не разбират материала, защото нямат необходимата езикова подготовка. Искат да бъдат родители на пълноправни български граждани.

Заедно с представителите на “Възраждане” в община Смядово, внесохме запитане до кметицата на общината, в което настояваме да направи проверка по случая. Ще очакваме нейната реакция”, коментира темата народният представител от “Възраждане”, Веселин Вешев.

Той допълни, че ако подозренията се окажат верни, това противоречи на чл. 3 от Конституцията, според която, официалният език е българският и като народен представител, избран от областта, ще направи всичко възможно за да потърси институционална подкрепа за пълното изясняване на случая.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!