Ключови думи: ,

На 24.11.2018 г. Възраждане – Казанлък организира протест срещу продажното и омразно за целокупния български народ правителство на ОПГерб под надслов „Оставка, съд, затвор!“. На събитието присъства Костадин Костадинов – председател на Възраждане, както и членове на ръководството на партията. Бяха поканени както гражданите на града и региона, така и всички регионални и национални медии да отразят събитието. Въпреки медийния чадър, наложен от ГЕРБ в града, на централния площад в Казанлък се събраха повече от 100 човека.
2 След като пред събралото се множество говориха Костадин Костадинов и Димитър Пашев (председател на Възраждане – Казанлък) протестът започна малко след 16:00 часа. Изказвания направиха както членове на ръководството и симпатизанти, така и граждани, дошли да го подкрепят. Още преди началото на официалната част, събралото се множество скандираше с пълно гърло „Оставка!“. Взелите думата се обединиха около видната за всички ни перспектива, че България или ще загине от ръцете на националните предатели ОПГерб и останалите управлявали през последните 29 години, или ще се вземат мерки и ще обърнем пагубния процес.
3 Протестът продължи както беше предварително обявено и одобрено от Община Казанлък и РУ-Казанлък - с пешеходно шествие по улиците на града по предварително обявен маршрут. Първите няколкостотин метра от маршрута се намираха на пешеходната зона по ул. „Генерал Скобелев“. След това шествието трябваше да премине по едни от най-натоварените улици в центъра на града. Придружаващите ни полицаи се опитаха да ни изместят и принудят да се движим само и единствено по тротоарите. От гл. инспектор Павлин Коцев (началник ОП в Казанлък) бяха отправени закани за издаване на полицейско разпореждане директно насочено към Костадин Костадинов. Той самият на момента отказа да изпълни така и неиздаденото разпореждане и беше заплашен с акт. Протестиращите заедно с хората от Възраждане не се поддадоха и с маршова стъпка продължиха напред. Виждайки, че са безсилни, полицаите се примириха и започнаха да си вършат работата – да ограничават движението на МПС-а по маршрута. Останалата част от шествието мина спокойно и без каквито и да било инциденти или проблеми.
4 В крайната точка на шествието, която бе отново площад Севтополис, беше обявен край на протеста. От Възраждане - Казанлък обещаха на своите съграждани, че това няма да е краят и че те няма да спрат да протестират, докато България не бъде избавена от престъпния гербаджийско-патриотичен режим. Около 15 минути след края на протеста Костадин Костадинов беше привикан от униформени по разпореждане на Павлин Коцев и му беше връчена призовка за явяване в РУ-Казанлък. Нито призовките, нито актовете, нито арести дори ще ни спрат от по-нататъшни действия в защита на нашата Родина – защото ние вече просто нямаме какво да губим.
5П.П. Една от най-великите личности от Казанлъшко - Чудомир, нарича града "Дремиград" в своето творчество.
6

От Възраждане – Казанлък организираме протест на 08.11.2018 г, от 18 00 часа, на площад „Севтополис“, с основно искане за поемане на политическа отговорност и оставка на Валери Симеонов.
През последните месеци в Казанлък се натрупа огромно напрежение около сериозния проблем, възникнал заради безнаказаните цигански своеволия и безскрупулното погазване на закона на хора от циганския етнос. През това време редица представители на държавната и местната власт високомерно ни убеждаваха, че етнически проблем няма, че ще бъдат предприети всички необходими мерки и че нарушителите ще бъдат наказвани с най-голямата строгост на закона, а ние – граждани, журналисти и опозиционни политически организации, не трябва да говорим по темата и да даваме гласност на наболелите проблеми, за да не разваляме „имиджа“ на общината. Безотговорността на властимащите и проявената управленска немощ при прилагането на заявените мерки обаче, за огромно съжаление, доведоха до трагичен пътен инцидент, при който на 27.10.2018 г. по пътя Казанлък – Стара Загора двама наши млади съграждани загубиха живота си при катастрофа, причинена от движеща се на пътя необорудвана каруца, управлявана от циганин. На другия ден, с всичката си наглост и нечовешко поведение, над 150 цигани организират между селата Овощник и Черганово нерегламентирано състезание с каруци. При опита на полицейските служители да прекратят проявата, циганите започват да се държат грубо, обиждат, блъскат служителите на реда и единият от тях дори ухапва по ръката и гърдите полицай, при което раненият възпроизвежда изстрел и тълпата се разпръсква.
На 02.11.2018 г. стотици граждани на община Казанлък излязоха на справедлив протест срещу циганската престъпност и бездействащите институции. На него гражданите организираха събиране на подписка с настояване за пълна забрана на движението на каруци на територията на цялата страна или, ако това не е възможно, пълна забрана на територията на община Казанлък. Ние от Възраждане подкрепихме протеста и смятаме, че исканията за по-стриктни регулации на движението на местно ниво и в цялата страна трябва да бъдат взети под внимание и обсъдени от органите на местната власт и държавните институции, но и категорично заявяваме, че основният проблем не е в липсата на законодателство - некомпетентността на държавната и местната администрация е пословична, а в липсата на политическа и управленска воля за намиране на решения и прилагане на закона.
Припомняме, че проблемът с престъпното поведение на част от циганите в община Казанлък не е от сега, той датира отдавна, а най-пресните прояви започнаха в началото на учебната година, 17.09.2018 г., когато на центъра на града представители на циганския етнос си спретнаха зверски масов бой, застрашил преминаващите граждани и помрачил празника на десетки семейства, излезли навън с децата си в хубавото време. По този повод на 19.09.2018 г. гражданите на община Казанлък за първи път излязоха на протест и открито заявиха, че случаите на ромска агресия в града са изключително много, че са подадени множество сигнали, но те не са получили адекватна реакция и че според тях е необходимо да се набележат спешни мерки за превенция и контрол, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите. Освен това и редица граждани споделиха, че им е оказван натиск да не изразяват личното си мнение, за да се запази етническия мир. Възраждане – Казанлък подкрепи исканията на протеста и настоя полицията да влезе в правомощията си като действа твърдо и категорично срещу нарушителите на обществения ред, а не полицейските служители да позволяват да бъдат използвани от местната гербаджийска власт за притискане и репресии на инакомислещите. Жестокото сбиване придоби широка популярност и беше отразено от почти всички национални и регионални медии. По този повод на другия ден, 20.09.2018 г., на пресконференция на общината, председателят на Общински съвет в Казанлък Николай Златанов грубо погази свободата на словото, като цинично обвини журналистите, че са се продали „за няколко сребърника“ и с това свое арогантно изказване ясно показа злокачествения модел на поведение на недосегаемата „висша каста“, за която не важат актуалните проблеми на обществото. Ние от Възраждане смятаме, че свободата на словото е основно демократично право и когато то бъде безскрупулно погазвано, това говори единствено за деспотичен модел на управление и липса на демокрация.
В тази връзка на 11.10.2018 г. по инициатива на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък се проведе Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност“, на която присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова ( съпартиец на Валери Симеонов от НФСБ ), кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметове на общини и различни населени места от област Стара Загора, депутатите от 44-то НС Борис Кърчев и Маноил Манев, представители на държавни и общински институции, обществени организации, директори на училища, медии и граждани. На срещата вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика и е председател на Съвета по етнически въпроси, категорично подкрепи представителите на местната власт и заяви, че България е една от най-успешно решаващите етническите проблеми държави в Европа, а град Казанлък може да бъде модел за справяне с ромския проблем, за взаимодействието между държавните органи, местната власт, образованието и социалните служби. Освен това, като една от заявените мерки, той гарантира, че ще „продължат“ засилените санкции за незаконно придвижване на каруци не само в града, но и в целия регион. В края на срещата участниците се обединиха около тезата на Валери Симеонов, че няма етническо напрежение и че заедно институциите работят успешно за реда и сигурността на гражданите.
Според Възраждане, демографската катастрофа е най-важният стратегически проблем на България през ХХI в. Нашата Родина се намира в остра демографска криза, в извънредно положение, за преодоляването на което са необходими спешни и драстични мерки. Според данни на НСИ от последното преброяване броят на селищата, в които мнозинството не е от български етнически произход, е нараснал само за десет години около два пъти. В 42 общини и в 3 области българският етнос вече е малцинство. Тези тенденции имат икономически, културни, социални и политически последици.
Ние от Възраждане настояваме за незабавна оставка на Валери Симеонов. Очевидна е неговата пълна безотговорност, некомпетентност и невъзможност за справяне с проблемите на демографската криза. Нещо повече, като най-висш държавен служител, с присъствието си на Националната среща за „Обществен ред и сигурност“, той гарантира сигурността и спокойствието на гражданите на община Казанлък. Заявената позиция в подкрепа на неразваляне „имиджа“ на общината и проявената явна управленска немарливост при прилагане на заявените мерки доведоха до поредната ужасна трагедия. България се обезбългарява и циганизира, а Валери Симеонов се превърна в символ на най-безскрупулното и античовешко управление в най-новата българска история. Освен него, оставка следва да подадат както и останалите лидери на т.нар. патриоти от ОП, така и цялото правителство, тъй като ясно показват неспособността си да се справят с тези проблеми.
Възраждане подкрепя протестите на майките на деца с увреждания и тяхното желание за оставка на уж вицепремиера Валери Симеонов. Сега отново категорично заявяваме, че такива хора нямат място във властта и че неговата оставка е животоспасяваща.

Вече няколко дни поред страната е разтърсена от масови протести в десетки български градове. Хората са на улицата, провокирани от високите цени на горивата, масово поскъпналите застраховка „Гражданска отговорност” и данъка за най-старите автомобили. Съпротивата срещу абсолютно автентичното гражданско недоволство от страна на статуквото започна от първите му мигове. Изказваха се знайни и незнайни фигури от управляващото престъпно мнозинство, както и угодниците от обслужващите ги медии и коментатори. Един от тях дори, в жалкия си опит да обслужи по-добре от останалите интереса на властимащите, изказа невероятната глупост, че това били протести на хора, които живеели добре, но видите ли, искали да живеят още по-добре. Един вид, порасналите претенции на вече оформилата се средна класа. И разбира се, вечното: „Опозицията ги подкокоросва!” Това са в общи линии опорните точки на западащия в своето самозабравяне и морална поквара престъпен управляващ режим.

Не, господа овластени негодници! Това не са протести на група скучаещи консуматори, които се чудят как да си купят втора лимузина, която да паркират вечер пред лобито на бившия Японски хотел в София. Не ги бъркайте със себе си. Това са хората, които ви плащат заплатите. Хората, които изработват националния доход, който вие преразпределяте, през обществените поръчки (между 9 и 10 милиарда лева годишно) в своя и тази на обслужващата ви клиентела полза. Хората, които се блъскат от сутрин до вечер, печелят колкото да оцеляват и се редят на опашки, за да си платят сметките и данъците, за разлика от паразитиращите върху гърба им цигани, които не плащат нищо, за да гласуват за вас. Хора, които карат стари автомобили, не защото са ексцентрични, а защото не могат да си позволят по-нови. Коли, с които работят, за да може вие да изядете изработеното от тях.

Ние от „Възраждане”, както винаги сме с протестиращите от самото начало, не заради нещо друго, а защото сме едни от тях. Защото не сме плод на политически инженеринг. Защото нашият генезис е отдолу, от хората на улицата, от угнетените българи, изнемогващи под хомота на новото робство. Защото ние идваме от тъмното и студеното… Защото не са ни бабували олигарси, ченгета и външни фондации, а се родихме в огъня на народния гняв. И поради това, сме длъжни да предупредим. Всички призиви за деполитизация на протеста го обричат на неуспех от самото му начало. Кое да не се политизира? Цената на бензина ли? Цената на горивата, драги деполитизиращи агитатори, в огромната си част е плод на данъци, такси и акцизи, които се определят със закон. Иначе казано, тя е плод на политически решения. Също така, ако не знаете, цената на горивата в България, както и цената на всяка друга стока или услуга от първа необходимост (така наречената „малка потребителска кошница”) е продукт на картелно споразумение или злоупотреба с монополно положение. Частно ценообразуване, ще кажат някои псевдоразбирачи. Не съвсем, ще кажем ние от „Възраждане”. У нас, съществува Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за защита на потребителите (КЗП), антимонополно законодателство и един куп контролни органи и институции, които имат за задача да пазят гражданите от произвола на едрия и мафиотизиран български капитал, включително да налагат глоби и регулират цените, когато установят нарушение на същото това законодателство. Те обаче не работят по предназначение, защото всъщност са създадени да пазят интересите на тези, които уж трябва да контролират. И това е политически въпрос, в най-чистия смисъл на тази дума, защото това са политически органи. Създадени са от политици, ръководството им се назначава от политици, и не на последно място политици ги контролират. Чрез тях държавата провежда своята политика в тази област. Ами искането за оставка на правителството? А недоволството от ниските доходи? А борбата с корупцията? Какво е всичко това? Да ви кажем ли?! Политика! И само ново политическо начало и нови политически лидери ще доведат промяната, която всички така силно желаем!

В завършек, ние от „Възраждане” отправяме своето послание до всички, на които им е писнало. Протестите трябва да продължават и да се разрастват. Не позволявайте енергията ви да се разпилее, както през 2013 г. и старите политически играчи да ни излъжат отново. Този път, за да има смисъл от всичко, искането ни трябва да е едно-единствено:

ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР!

Днес, 2 ноември 2018 г., бе учредена общинската организация на Възраждане в община Велико Търново. Структурата включва общо 38 души, а избраното ръководство е в състав: Иван Спирдонов – председател, Радослав Георгиев – заместник-председател и Венцислава Йорданова – секретар.

Всеки от тримата има своя непренебрежим принос към родолюбивото движение у нас, още преди присъединяването си към Възраждане. Самият Иван Спирдонов е добре познат на обществеността в старопрестолния град. Завършил е две висши образования в местния университет: магистър по история и география, а също и по финанси. Бивш журналист и заместник областен управител на област Велико Търново през 2000 – 2001 г. Ангажираността му в социално-политическия живот започва още през 1990 г., когато оглавява стачния комитет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Отличава се със своите консервативни възгледи, чиито последен продукт е книгата „Сатанизъм Unlimited“. В изданието се прави критичен преглед на „модерното“ съвремие и негативните последици от наложените неолиберални догми.

В завършек не можем да пропуснем задоволството си, че Възраждане вече има своето официално представителство в столицата на Второто българско царство. Немалко от нас, включително председателя на организацията ни Костадин Костадинов, са прекарали години от живота си в старопрестолния град като студенти във Великотърновския университет. За нас е истински емоционално преживяване да се върнем в „Третия Рим“ – Търновград.

Страница 1 от 23

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2018 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com