Ключови думи: ,

На 24.11.2018 г. Възраждане – Казанлък организира протест срещу продажното и омразно за целокупния български народ правителство на ОПГерб под надслов „Оставка, съд, затвор!“. На събитието присъства Костадин Костадинов – председател на Възраждане, както и членове на ръководството на партията. Бяха поканени както гражданите на града и региона, така и всички регионални и национални медии да отразят събитието. Въпреки медийния чадър, наложен от ГЕРБ в града, на централния площад в Казанлък се събраха повече от 100 човека.
2 След като пред събралото се множество говориха Костадин Костадинов и Димитър Пашев (председател на Възраждане – Казанлък) протестът започна малко след 16:00 часа. Изказвания направиха както членове на ръководството и симпатизанти, така и граждани, дошли да го подкрепят. Още преди началото на официалната част, събралото се множество скандираше с пълно гърло „Оставка!“. Взелите думата се обединиха около видната за всички ни перспектива, че България или ще загине от ръцете на националните предатели ОПГерб и останалите управлявали през последните 29 години, или ще се вземат мерки и ще обърнем пагубния процес.
3 Протестът продължи както беше предварително обявено и одобрено от Община Казанлък и РУ-Казанлък - с пешеходно шествие по улиците на града по предварително обявен маршрут. Първите няколкостотин метра от маршрута се намираха на пешеходната зона по ул. „Генерал Скобелев“. След това шествието трябваше да премине по едни от най-натоварените улици в центъра на града. Придружаващите ни полицаи се опитаха да ни изместят и принудят да се движим само и единствено по тротоарите. От гл. инспектор Павлин Коцев (началник ОП в Казанлък) бяха отправени закани за издаване на полицейско разпореждане директно насочено към Костадин Костадинов. Той самият на момента отказа да изпълни така и неиздаденото разпореждане и беше заплашен с акт. Протестиращите заедно с хората от Възраждане не се поддадоха и с маршова стъпка продължиха напред. Виждайки, че са безсилни, полицаите се примириха и започнаха да си вършат работата – да ограничават движението на МПС-а по маршрута. Останалата част от шествието мина спокойно и без каквито и да било инциденти или проблеми.
4 В крайната точка на шествието, която бе отново площад Севтополис, беше обявен край на протеста. От Възраждане - Казанлък обещаха на своите съграждани, че това няма да е краят и че те няма да спрат да протестират, докато България не бъде избавена от престъпния гербаджийско-патриотичен режим. Около 15 минути след края на протеста Костадин Костадинов беше привикан от униформени по разпореждане на Павлин Коцев и му беше връчена призовка за явяване в РУ-Казанлък. Нито призовките, нито актовете, нито арести дори ще ни спрат от по-нататъшни действия в защита на нашата Родина – защото ние вече просто нямаме какво да губим.
5П.П. Една от най-великите личности от Казанлъшко - Чудомир, нарича града "Дремиград" в своето творчество.
6

Вече няколко дни поред страната е разтърсена от масови протести в десетки български градове. Хората са на улицата, провокирани от високите цени на горивата, масово поскъпналите застраховка „Гражданска отговорност” и данъка за най-старите автомобили. Съпротивата срещу абсолютно автентичното гражданско недоволство от страна на статуквото започна от първите му мигове. Изказваха се знайни и незнайни фигури от управляващото престъпно мнозинство, както и угодниците от обслужващите ги медии и коментатори. Един от тях дори, в жалкия си опит да обслужи по-добре от останалите интереса на властимащите, изказа невероятната глупост, че това били протести на хора, които живеели добре, но видите ли, искали да живеят още по-добре. Един вид, порасналите претенции на вече оформилата се средна класа. И разбира се, вечното: „Опозицията ги подкокоросва!” Това са в общи линии опорните точки на западащия в своето самозабравяне и морална поквара престъпен управляващ режим.

Не, господа овластени негодници! Това не са протести на група скучаещи консуматори, които се чудят как да си купят втора лимузина, която да паркират вечер пред лобито на бившия Японски хотел в София. Не ги бъркайте със себе си. Това са хората, които ви плащат заплатите. Хората, които изработват националния доход, който вие преразпределяте, през обществените поръчки (между 9 и 10 милиарда лева годишно) в своя и тази на обслужващата ви клиентела полза. Хората, които се блъскат от сутрин до вечер, печелят колкото да оцеляват и се редят на опашки, за да си платят сметките и данъците, за разлика от паразитиращите върху гърба им цигани, които не плащат нищо, за да гласуват за вас. Хора, които карат стари автомобили, не защото са ексцентрични, а защото не могат да си позволят по-нови. Коли, с които работят, за да може вие да изядете изработеното от тях.

Ние от „Възраждане”, както винаги сме с протестиращите от самото начало, не заради нещо друго, а защото сме едни от тях. Защото не сме плод на политически инженеринг. Защото нашият генезис е отдолу, от хората на улицата, от угнетените българи, изнемогващи под хомота на новото робство. Защото ние идваме от тъмното и студеното… Защото не са ни бабували олигарси, ченгета и външни фондации, а се родихме в огъня на народния гняв. И поради това, сме длъжни да предупредим. Всички призиви за деполитизация на протеста го обричат на неуспех от самото му начало. Кое да не се политизира? Цената на бензина ли? Цената на горивата, драги деполитизиращи агитатори, в огромната си част е плод на данъци, такси и акцизи, които се определят със закон. Иначе казано, тя е плод на политически решения. Също така, ако не знаете, цената на горивата в България, както и цената на всяка друга стока или услуга от първа необходимост (така наречената „малка потребителска кошница”) е продукт на картелно споразумение или злоупотреба с монополно положение. Частно ценообразуване, ще кажат някои псевдоразбирачи. Не съвсем, ще кажем ние от „Възраждане”. У нас, съществува Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за защита на потребителите (КЗП), антимонополно законодателство и един куп контролни органи и институции, които имат за задача да пазят гражданите от произвола на едрия и мафиотизиран български капитал, включително да налагат глоби и регулират цените, когато установят нарушение на същото това законодателство. Те обаче не работят по предназначение, защото всъщност са създадени да пазят интересите на тези, които уж трябва да контролират. И това е политически въпрос, в най-чистия смисъл на тази дума, защото това са политически органи. Създадени са от политици, ръководството им се назначава от политици, и не на последно място политици ги контролират. Чрез тях държавата провежда своята политика в тази област. Ами искането за оставка на правителството? А недоволството от ниските доходи? А борбата с корупцията? Какво е всичко това? Да ви кажем ли?! Политика! И само ново политическо начало и нови политически лидери ще доведат промяната, която всички така силно желаем!

В завършек, ние от „Възраждане” отправяме своето послание до всички, на които им е писнало. Протестите трябва да продължават и да се разрастват. Не позволявайте енергията ви да се разпилее, както през 2013 г. и старите политически играчи да ни излъжат отново. Този път, за да има смисъл от всичко, искането ни трябва да е едно-единствено:

ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР!

От Възраждане – Казанлък организираме протест на 08.11.2018 г, от 18 00 часа, на площад „Севтополис“, с основно искане за поемане на политическа отговорност и оставка на Валери Симеонов.
През последните месеци в Казанлък се натрупа огромно напрежение около сериозния проблем, възникнал заради безнаказаните цигански своеволия и безскрупулното погазване на закона на хора от циганския етнос. През това време редица представители на държавната и местната власт високомерно ни убеждаваха, че етнически проблем няма, че ще бъдат предприети всички необходими мерки и че нарушителите ще бъдат наказвани с най-голямата строгост на закона, а ние – граждани, журналисти и опозиционни политически организации, не трябва да говорим по темата и да даваме гласност на наболелите проблеми, за да не разваляме „имиджа“ на общината. Безотговорността на властимащите и проявената управленска немощ при прилагането на заявените мерки обаче, за огромно съжаление, доведоха до трагичен пътен инцидент, при който на 27.10.2018 г. по пътя Казанлък – Стара Загора двама наши млади съграждани загубиха живота си при катастрофа, причинена от движеща се на пътя необорудвана каруца, управлявана от циганин. На другия ден, с всичката си наглост и нечовешко поведение, над 150 цигани организират между селата Овощник и Черганово нерегламентирано състезание с каруци. При опита на полицейските служители да прекратят проявата, циганите започват да се държат грубо, обиждат, блъскат служителите на реда и единият от тях дори ухапва по ръката и гърдите полицай, при което раненият възпроизвежда изстрел и тълпата се разпръсква.
На 02.11.2018 г. стотици граждани на община Казанлък излязоха на справедлив протест срещу циганската престъпност и бездействащите институции. На него гражданите организираха събиране на подписка с настояване за пълна забрана на движението на каруци на територията на цялата страна или, ако това не е възможно, пълна забрана на територията на община Казанлък. Ние от Възраждане подкрепихме протеста и смятаме, че исканията за по-стриктни регулации на движението на местно ниво и в цялата страна трябва да бъдат взети под внимание и обсъдени от органите на местната власт и държавните институции, но и категорично заявяваме, че основният проблем не е в липсата на законодателство - некомпетентността на държавната и местната администрация е пословична, а в липсата на политическа и управленска воля за намиране на решения и прилагане на закона.
Припомняме, че проблемът с престъпното поведение на част от циганите в община Казанлък не е от сега, той датира отдавна, а най-пресните прояви започнаха в началото на учебната година, 17.09.2018 г., когато на центъра на града представители на циганския етнос си спретнаха зверски масов бой, застрашил преминаващите граждани и помрачил празника на десетки семейства, излезли навън с децата си в хубавото време. По този повод на 19.09.2018 г. гражданите на община Казанлък за първи път излязоха на протест и открито заявиха, че случаите на ромска агресия в града са изключително много, че са подадени множество сигнали, но те не са получили адекватна реакция и че според тях е необходимо да се набележат спешни мерки за превенция и контрол, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите. Освен това и редица граждани споделиха, че им е оказван натиск да не изразяват личното си мнение, за да се запази етническия мир. Възраждане – Казанлък подкрепи исканията на протеста и настоя полицията да влезе в правомощията си като действа твърдо и категорично срещу нарушителите на обществения ред, а не полицейските служители да позволяват да бъдат използвани от местната гербаджийска власт за притискане и репресии на инакомислещите. Жестокото сбиване придоби широка популярност и беше отразено от почти всички национални и регионални медии. По този повод на другия ден, 20.09.2018 г., на пресконференция на общината, председателят на Общински съвет в Казанлък Николай Златанов грубо погази свободата на словото, като цинично обвини журналистите, че са се продали „за няколко сребърника“ и с това свое арогантно изказване ясно показа злокачествения модел на поведение на недосегаемата „висша каста“, за която не важат актуалните проблеми на обществото. Ние от Възраждане смятаме, че свободата на словото е основно демократично право и когато то бъде безскрупулно погазвано, това говори единствено за деспотичен модел на управление и липса на демокрация.
В тази връзка на 11.10.2018 г. по инициатива на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък се проведе Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност“, на която присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова ( съпартиец на Валери Симеонов от НФСБ ), кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметове на общини и различни населени места от област Стара Загора, депутатите от 44-то НС Борис Кърчев и Маноил Манев, представители на държавни и общински институции, обществени организации, директори на училища, медии и граждани. На срещата вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика и е председател на Съвета по етнически въпроси, категорично подкрепи представителите на местната власт и заяви, че България е една от най-успешно решаващите етническите проблеми държави в Европа, а град Казанлък може да бъде модел за справяне с ромския проблем, за взаимодействието между държавните органи, местната власт, образованието и социалните служби. Освен това, като една от заявените мерки, той гарантира, че ще „продължат“ засилените санкции за незаконно придвижване на каруци не само в града, но и в целия регион. В края на срещата участниците се обединиха около тезата на Валери Симеонов, че няма етническо напрежение и че заедно институциите работят успешно за реда и сигурността на гражданите.
Според Възраждане, демографската катастрофа е най-важният стратегически проблем на България през ХХI в. Нашата Родина се намира в остра демографска криза, в извънредно положение, за преодоляването на което са необходими спешни и драстични мерки. Според данни на НСИ от последното преброяване броят на селищата, в които мнозинството не е от български етнически произход, е нараснал само за десет години около два пъти. В 42 общини и в 3 области българският етнос вече е малцинство. Тези тенденции имат икономически, културни, социални и политически последици.
Ние от Възраждане настояваме за незабавна оставка на Валери Симеонов. Очевидна е неговата пълна безотговорност, некомпетентност и невъзможност за справяне с проблемите на демографската криза. Нещо повече, като най-висш държавен служител, с присъствието си на Националната среща за „Обществен ред и сигурност“, той гарантира сигурността и спокойствието на гражданите на община Казанлък. Заявената позиция в подкрепа на неразваляне „имиджа“ на общината и проявената явна управленска немарливост при прилагане на заявените мерки доведоха до поредната ужасна трагедия. България се обезбългарява и циганизира, а Валери Симеонов се превърна в символ на най-безскрупулното и античовешко управление в най-новата българска история. Освен него, оставка следва да подадат както и останалите лидери на т.нар. патриоти от ОП, така и цялото правителство, тъй като ясно показват неспособността си да се справят с тези проблеми.
Възраждане подкрепя протестите на майките на деца с увреждания и тяхното желание за оставка на уж вицепремиера Валери Симеонов. Сега отново категорично заявяваме, че такива хора нямат място във властта и че неговата оставка е животоспасяваща.

Днес, 2 ноември 2018 г., бе учредена общинската организация на Възраждане в община Велико Търново. Структурата включва общо 38 души, а избраното ръководство е в състав: Иван Спирдонов – председател, Радослав Георгиев – заместник-председател и Венцислава Йорданова – секретар.

Всеки от тримата има своя непренебрежим принос към родолюбивото движение у нас, още преди присъединяването си към Възраждане. Самият Иван Спирдонов е добре познат на обществеността в старопрестолния град. Завършил е две висши образования в местния университет: магистър по история и география, а също и по финанси. Бивш журналист и заместник областен управител на област Велико Търново през 2000 – 2001 г. Ангажираността му в социално-политическия живот започва още през 1990 г., когато оглавява стачния комитет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Отличава се със своите консервативни възгледи, чиито последен продукт е книгата „Сатанизъм Unlimited“. В изданието се прави критичен преглед на „модерното“ съвремие и негативните последици от наложените неолиберални догми.

В завършек не можем да пропуснем задоволството си, че Възраждане вече има своето официално представителство в столицата на Второто българско царство. Немалко от нас, включително председателя на организацията ни Костадин Костадинов, са прекарали години от живота си в старопрестолния град като студенти във Великотърновския университет. За нас е истински емоционално преживяване да се върнем в „Третия Рим“ – Търновград.

Тази сутрин, екипи на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, нахлуха в офиси на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), включително централното управление на агенцията в София. Иззети са множество документи и други доказателства, уличаващи ръководството на ДАБЧ в мащабна корупция, свързана с даването на българско гражданство на чужди граждани с български произход. Извършени са масови арести на служители и други свързани с дейността на агенцията лица. Сред арестуваните е и председателя на ДАБЧ – Петър Харалампиев.

Ние от „Възраждане“ от години говорим за проблемите в Държавната агенция за българите в чужбина и за престъпните схеми, които се случват там. Обществена тайна е, че ДАБЧ, отдавна се е превърнала в гумен печат за всеки, който иска да получи българско гражданство стига да плати под масата необходимата сума. Така, с българско гражданство се сдобиха хиляди сърби, албанци, молдовци, украинци, турци и всякакви други, които нямат никакъв български произход, но за сметка на това са си платили, където трябва. От друга страна, отдавна известна е и практиката, хора с доказан български произход, да бъдат бавени, средно по три години, докато не си платят рекета на анонимните чиновници от ДАБЧ. Само така, нашите сънародници от българските национални малцинства в съседните ни и по-далечни страни, могат да се сдобият с така необходимото им удостоверение за български произход, издавано от Агенцията, което е задължително условие, за да получат българско гражданство по съкратената процедура. За всички тези проблеми се знае от години, както в България, така и в чужбина. Френският всекидневник „Нувел Обсерватьор“, още миналата година излезе с две статии по темата, в които открито се говори за корупция, във връзка с даването на българско гражданство и то на ниво заместник-министър председател.

Ние от „Възраждане“ приветстваме това, че държавата в лицето на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, най-накрая започна пълномащабно разследване на далаверите, които се вършат от години в това толкова важно за националните ни интереси ведомство. Но, искаме да дадем и една допълнителна насока на разследването. Винаги, когато т.нар. „ВМРО“ е било в управлението на страната, Агенцията за българите в чужбина е била под неин контрол, а председателят й е бил посочван лично от лицето Красимир Дончев Каракачанов. Арестуваният шеф на ДАБЧ е излъчен от партия ВМРО-БНД, неин стар кадър и личен приятел на Каракачанов. Всеки, който е запознат поне малко с престъпните практики на каракачановата партия, знае че в Агенцията за българите в чужбина, не може да се случи абсолютно нищо без знанието на Красимир Каракачанов, който всъщност е истинският архитект и създател на престъпната схема. Също така припомняме, че бившия председател на Агенцията за българите в чужбина, който днес е народен представител от ВМРО-БНД и член на централното ѝ ръководство, също беше многократно уличаван в подобна дейност, за което има и подадени сигнали в ДАНС и прокуратурата. В този смисъл, надяваме се, че разследването няма да се ограничи само до изпълнителя Харалампиев, а също така и до неговите предшественици, както и до техните покровители по високите етажи на властта.

В заключение ще заявим, че е невероятно тъжно да съществува подобен мръсен бизнес, свързан с дейността на единственото учреждение, което се занимава с проблемите на българите в чужбина, и който на всичко отгоре да се упражнява именно от т.нар. „патриоти“ от т.нар. „ВМРО“, които в последните години от своето съществуване, направиха и невъзможното да омърсят патриотичната идея и осребрят своята власт върху гърба на нашите сънародници зад граница.

Ширещата се и безнаказана престъпност на всички нива - от най-дребното до най-високото - се дължи на продължаващото вече три десетилетия беззаконие. Съзнателното осакатяване на правната уредба и избирателното ѝ прилагане доведоха до постоянна липса на справедливост. Състояние, което не преодоляха, а дори целенасочено поддържат и днешните управляващи в лицето на иначе милиционерската партия ГЕРБ и нейните присъдружни безволеви лакеи – т. нар. „Обединени патриоти“.

След зверското убийство на русенската журналистка Виктория Маринова цялата страна бе залята от гняв и очаква справедливо и, разбира се, строго наказание за изверга, отнел умишлено живота й по нечувано жесток начин. Всички очакваме и се надяваме за това – не само като възмездие, но и като знак към всички останали потенциални престъпници, за които човешкият живот не струва пукната пара.

Очакваме и го желаем, но това едва ли ще се случи. През 2010 г. народните ни избраници милостиво пожалиха всички убийци, давайки им възможност срещу едно елементарно признание на вината да намалят наказанието си с една трета! С една малка промяна в чл. 369а от НПК бе премахната пречката да се допуска съкратено съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние. Това, разбира се, е явен анонс към всички криминални лица, че дори и да бъдат осъдени, то законът и съдът ще бъдат снизходителни към тях и с лека ръка ще им опростят третинка от наказанието. Най-вероятно и извергът Селяйдин/Северин ще се възползва от така снизходително предоставената му възможност и българският съд, колкото и строг и справедлив да е, ще бъде принуден да се подчини на повелите на законовата разпоредба.

Ето защо ние от "Възраждане" настояваме за спешна и безусловна промяна в цитирания текст на НПК, с която да бъде върната обратно отменената разпоредба, че този вид съдебно следствие с всичките му благоприятни за подсъдимия последици не се допуска при тежки умишлени престъпления завършили със смърт или тежка телесна повреда, както и когато деецът е извършил деянието в пияно състояние или под въздействието на наркотични вещества.

Уважаеми госпожи и господа журналисти,

В преамбюла на Етичния кодекс на българските медии е декларирана основната цел пред тях: да уважават правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация. В тази връзка са формулирани някои принципи, на които трябва да отговаря журналистическата дейност. Макар и взаимозависими, сред тези ръководни начала първенствуващо се откроява следното заявление: „Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.“

Предвид последното и разбирайки, че е неразумно да очакваме всеки журналист да познава в дълбочина фактологията около дадено явление или личност, си позволяваме да се обърнем към Вас с това кратко и повърхностно изложение.

На днешната дата преди 125 години в стария български гр. Солун, понастоящем включен в държавната територия на Гърция, е основана най-всеобхватната и изключителна по своите характер и активност българска революционна организация. С незначителни прекъсвания тя действа от 1893 до 1934 г. и бива позната под различни абревиатури (БМОРК, ТМОРО, ВМОРО, БНМОРО, ВМРО, ВТРО), сред които най-известна остава ВМРО.

В съвремието със същото съкращение се кичат няколко организации, както в Република Македония, така и в Република България. Ние обаче ще съсредоточим вниманието Ви върху политическата партия със седалище гр. София, която със свои представители участва в органите на законодателната и изпълнителната власт у нас. Същата е официално регистрирана с наименованието „ВМРО – Българско национално движение“, накратко ВМРО – БНД.

Безспорен е опитът за алюзия към авторитетното освободително движение на българския народ. Със съжаление отчитаме, че това похищение над националната ни памет се увенчава с успех. Достатъчно доказателство е политическата кариера на лицата, препитаващи се благодарение на конкретната партия.

Морално задължени сме да отбележим, че всички, включително ние от „Възраждане“, но и българските медии, сме съпричастни към една историческа фалшификация. Не само защото не разобличаваме извършеното злодеяние достатъчно често, но и защото, съзнателно или не, често го утвърждаваме. Така, визираната партия преимуществено е представяна и обсъждана не с пълната си абревиатура, а с некоректното „ВМРО“. Тук е особено натрапващ се контраста с доскоро управляващата партия в Република Македония, която винаги е упоменавана с точното си съкращение – „ВМРО – ДПМНЕ“. Разбира се, за да сме съвсем акуратни, трябва да отбележим, че партията във Вардарско никога не е претендирала за наследството на историческата ВМРО, докато българският ѝ аналог на тази база изгражда цялото си политическо битие.

В тази връзка идва съществената роля на българските журналисти, които трябва да престанат да легитимират тази кражба на идентичност. Защото посегателството върху общата ни история, реализирано в София, е с нищо по-незначително от македонисткото, осъществявано в Скопие. И в двата случая се гони измамно себеутвърждаване с користна цел. Разликата е само в мащаба на престъплението. Докато отвъд ГКПП Гюешево се обсебва и изкривява миналото ни в цялост, платеният партиен апарат, окупирал Македонския културен дом на софийската улица „Пиротска“ № 5, се задоволява само с част от него. Но с откъс, който концентрира върховното усилие на народа ни да сбъдне идеала си – всички българи в една държава!

Изрично натъртваме на неоспоримия факт, че в България никога не е съществувала политическа партия ВМРО! Дори членовете на т. нар. „Македонска парламентарна група“ в Народното събрание от периода 1927 – 1934 г. са избирани като кандидати на законни политически организации, а не на революционното движение. Нещо повече, последният водач на ВМРО Иван Михайлов е пределно категоричен приживе: „С партии немаме работа!“ И това табу никога не е прекрачвано, що се отнася до участие в българските политически избори.

Обратното наблюдаваме при водената от Красимир Каракачанов тайфа. Настоящият вицепремиер и министър на отбраната оглавява еднолично ВМРО-СМД през 1997 г. Въпросното дружество е приемник на социалистическа организация, изградена върху разтурените от тогавашния режим културно-просветни структури на македонските бежанци. Още същата година ВМРО-СМД се впуска в надпреварата за властови постове, а през 2000 г. окончателно се трансформира и в политическа партия ВМРО-БНД.

Ето защо се обръщаме към Вас, българските журналисти, с молба да отговорите на тежестта, с която е натоварено призванието Ви, и да означавате политическа партия ВМРО – БНД с пълното ѝ име или абревиатура. В крайна сметка защо използвате само първата половина на съкращението, а не втората? Ако не ви се означават седем букви и едно тире, бъдете още по-пестеливи и употребявайте само три букви – БНД.

Придържането към точността и истинността на фактите, ще бъде не само проява на почит към всички дейци за освобождението на Македония и Одринска Тракия, не само знак за осъзнатата отговорност към обществото, но и израз на самоуважение.


23.10.2018 г.                   Движение „Възраждане“

Въпреки че националните медии обслужват интересите на компрадорското правителство, дори те не могат да скрият вече ежедневните изцепки на така наречените „патриоти“. Лидерите им толкова изнагляха, че престанаха дори да се съобразяват с елементарното възпитание, показвайки колко слабо ги интересува съдбата на българина. Поредната брутална демонстрация на високомерие и пълна липса на човечност бе показана от вицепремиера Валери Симеонов.

Бидейки обсебени от алчност, жажда за власт и тотална незаинтересованост от проблемите на народа, членовете на настоящото правителство дълго време се опитват да замажат проблемите, очертани от родителите на деца в неравностойно положение. А те, родителите, са доведени до крайна безнадеждност! И излязоха с децата си, за да демонстрират отчаянието си и да потърсят решение от онези, които уж сме избрали точно с тази задача. За съжаление обаче, получиха само презрение от лицата, олицетворяващи властта. Не само мълчаливо презрение, но един от вицепремиерите най-безочливо ги нарече „кресливи жени с уж болни деца“, обвинявайки ги, че манипулират обществото и правителството! Що за изрод трябва да си, дори за да ти хрумне да изричаш подобни неща?! Така ли говори един националноотговорен политик, при това заместник министър-председател?!

Ние от „Възраждане“ сме дълбоко потресени и погнусени от този тип отношение! Призоваваме Валери Симеонов НЕЗАБАВНО да подаде оставка или тя да му бъде поискана от лицето, допуснало го до заемания от него пост. В противен случай, покровителстващият го също трябва да си отиде с него! Това е единственият начин да се започне възстановяването на останките от държавността в Република България!

Време ни е за Възраждане!

На 05.10.2018 г. Общински съвет – Варна прие решение, с което одобри придобиването на 100 % от капитала на „Централен универсален магазин Варна” АД срещу 43 244 000 лв. Всъщност срещу умопомрачителната сума община Варна ще получи т. нар. „Дупка“ в центъра на морската ни столица. Недвусмислено и напълно подходящо определение за имот, представляващ чисто и просто един изкоп.

Вчера, 16.10.2018 г., общинският съветник и председател на „Възраждане“ Костадин Костадинов оспори скандалното решение пред Административен съд – Варна. Последният се произнесе незабавно, още в същия ден, оставяйки подадената жалба без разглеждане. Аргументите са следните:
- първо, общинският съветник Костадин Костадинов няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет, защото не само е част от състава на въпросния орган, но и е участвал при приемането на акта, макар и гласувайки „против“;
- второ, дори и да го направи като гражданин, а не като общински съветник, той пак няма правен интерес, защото решението не засяга пряко и непосредствено негови лични права, свободи или законни интереси;
- и трето, самото решение на общинския съвет изобщо не може да бъде оспорено, тъй като възлагало на кмета на общината да извърши определени действия и по характера си актът не подлежал на съдебен контрол.

С нескрит гняв ще отбележим, че тези размишления са в пълно съответствие с покровителстваната от Върховния административен съд практика. Същата представлява нищо повече от утвърдена чрез съдебни актове юридическа еквилибристика, преграждаща пътя на простосмъртния към правосъдие.

Във „Възраждане“ вярваме, че е пределно неотложно да бъдат предприети законодателни промени, допускащи по-широки възможности пред българските граждани да се защитят от административния произвол. Последните години ни убедиха, че не можем да разчитаме на областни управители, кметове на общини и прокурори да атакуват иначе невъобразими по наглостта си решения на общинските съвети. Взаимообвързаността помежду им неутрализира всеки опит за внасяне на разум в местното самоуправление, изродило се в узаконено своеволие на малцина дерибеи.

Нужно е обаче и нещо друго – задълбочена и безпристрастна атестация на всички съдии, ангажирани в административното правораздаване, защото немалка част от тях съзнателно се превъплатиха в органи, легализиращи управленските безумия.

Общо взето неща, за които "Възраждане" следва да се погрижи. Непосредствено след идущите парламентарни избори.

Според познатата фраза, на която се основава Демокрацията като обществен строй, никой не е по-голям от волята на народа. Дали е така?
През последните две години столичната община Младост се превърна във витрина на мафиотските методи, похвати и груби манипулации, прилагани от управляващите гербаджийски кръгове в сферата на местното самоуправление. Ако определим всички тези действия като скандални, ще бъде не само недостатъчно, но и невярно. Ще го кажем директно и открито – те са престъпни и погазващи свободната воля на суверена!
Без да изпадаме в емоционални залитания, ще предложим основните факти, а вие скъпи сънародници, ще имате възможността, правото и задължението да изразите разбушувалите се у вас чувства – най-добре още на следващите избори.
Район Младост продължава да се презастроява безогледно, погазвайки разпоредбите дори на действащия ОУП (общ устройствен план) на столична община по отношение на минималните изисквания за озеленяване на устройствените зони.
През 2016 година, гражданите на район Младост събраха над 14 хил. подписа за провеждане на референдум за обявяване на мораториум върху издаване на разрешителни за строеж, докато ОУП не бъде изменен с оглед гарантирането на здравословни условия в жилищните квартали и защита на зелените площи в междублокови пространства и на терени с разположени съоръжения за игра на деца. Според „Закона за референдумите”(ЗПУГДВМС), необходимият минимален брой валидни подписи за задължително свикване на Референдум е 10% от общия брой на регистрираните в общината граждани имащи право да гласуват.
Фокусираме се върху двата основни стълба на измамата - (1) ключовото число определящо този „общ брой на регистрираните в общината граждани имащи право да гласуват” и очевадната манипулация с това число, за която дори Административният съд си затваря очите – очевидно под натиска на управляващите (в случая - заинтересованите по казуса лица). Става въпрос за обстоятелството, че едва 28 дни преди приключването на подписката (14.11.2016г.) за провеждане на Референдум в Младост, РИК (районна избирателна комисия) издава протокол във връзка с проведените тогава местни избори, в който горепосоченият общ брой на регистрираните с избирателни права граждани в общината е 87 829 души, а на 12.12.2016 година в протокол издаден вече от ГРАО във връзка с проверката на събраните подписи за Референдум, това число е вече, забележете, 94 176! Тоест, за 28 дни броя на регистрираните мистериозно се увеличил с около 6500 души! Което безспорно е физически невъзможно да се осъществи!
(2) Проверката за валидност на събраните подписи за референдум показва в същия този протокол от ГРАО, че т.н. „брой установени коректни записи” се е свил до 8 822 броя!
С две думи, двойно подсигурената измама - фантастично увеличения брой на регистрираните граждани за въпросните 28 дни, както и удобното „орязване” на броя валидно положени подписи в подписката, довежда до манипулативно логичното и на пръв поглед законно решение на СОС за отхвърляне на искането за свикване на Референдум в Младост.
Законността и правдивостта на тези решения и протоколи в момента се оспорват в съда, но хода на делото дотук и меко казано, едностранчивото и пристрастно разглеждане на фактите и доказателствата по него, ни навеждат на мисълта за предрешения краен резултат. Още повече в хода на делото се разкриха и скандални факти за възможни мащабни изборни манипулации и злоупотреби на всички проведени избори и подписки от години назад. Защото, както всички разумни хора виждат – цялата власт в момента е концентрирана в ръцете на гербаджийско-патриотарското раково образувание и дори съдебната власт е независима само на хартия.
Успоредно с тези беззакония върви и другата сага с кметицата на Младост Иванчева, която се опита да възпрепятства безразборното застрояване в общината и в момента е в ареста от вече 6 месеца с обвинения, които тепърва трябва да се доказват и които изглеждат много удобно „приготвени”, за да се освободи позиция за новоназначения (не избран) от СОС послушко, който продължава предишната порочна практика със застрояването на градинки, зелени площи, детски игрални площадки и т.н. Без да влизаме в подробности по този случай(който заслужава написването на отделен нарочен материал по темата), само ще посочим отново двете цели на управляващото статукво, които те постигнаха до тук с казуса „Иванчева”:
1. Намериха „законен” начин да се отърват от единствения избран кмет на община в София, който не е от герберастката машина, за да назначат на нейно място своя безгласна изпълняваща нарежданията им креатура (т.е. подмениха народния вот)
2. Посредством многоходово забавяне на производството по казуса, осуетиха възможността за провеждане на демократични предсрочни избори в Младост, на които суверена да избере кой да управлява общината. Вместо това, бетонираха временно изпълняващия длъжността(споменатия по-горе послушкко) да остане на поста още цяла година до октомври 2019 г., когато са редовните избори. Само Бог знае, колко поразии ще успее да сътвори въпросното и.д., за да продължи унищожаването на зелените площи в района и да се плащат съответните отчисления към герберо-патриотарската фирма, разбира се.
Възраждане подкрепя инициативния комитет за провеждането на подписката и Референдума в Младост, както и сдружението „Зелен Младост”, които продължават да се борят, но вече осъзнават, че главата на мафията се намира в министерския съвет и парламента и че без политическа подкрепа и борба, усилията им са почти обречени на неуспех. Ние поехме ангажимента да разгласим истината за поредната ужасяваща измама и да се борим заедно за възтържествуването на истината за начина, по който управляващата измет убива истината, демокрацията и волята на суверена и в крайна сметка, убиват нас - народа на България!
За подкрепа на достоверността на изложените факти и обстоятелства, прилагаме копия от цитираните документи, които са публично достъпни!
Време е измамите и манипулациите с нашата воля да бъдат спрени!
Време е и тази истина да се осветли!
Време ни е за възраждане и налагане на народната воля!
ml 1ml 2prot 1prot2prot 3prot 4prot 5prot dv 1prot dv 2prot dv 3prot dv 4prot dv 5prot dv 6

Писмо от политическа партия „Възраждане“ до протестна инициатива „Системата ни убива“

Уважаеми майки!

Партия „Възраждане“ Ви подкрепя! Партия „Възраждане“ Ви подкрепя и Ви подкрепя не от вчера и не от 04.07.2018 г., когато Костадин Костадинов в качеството си на неин председател подписа писмото, с което заявихме нашата солидарност с Вас. Контактите между нас датират от 2016 г. и са резултат и продължение на систематичните ни и последователни действия, насочени към съхраняване и утвърждаване на семейните ценности.

Партия „Възраждане“ Ви разбира! Разбира отлично това, което и Вие многократно подчертавате - НЕ ПАРИ, А РАЗУМ И ВОЛЯ НИ ТРЯБВАТ! За съжаление това разбиране е далеч над менталните възможности на настоящите „управленци” от ОПГ, които яростно се съпротивляват на Вашите разумни искания. Ако имаше официален публичен регистър на хората с увреждания, това би било от огромна полза за провеждането на адекватни политики. Но наличието му е неизгодно, тъй като би хвърлило светлина върху всички схеми за крадене на пари по повод тези хора.

Дали да подкрепим протестиращите майки за нас не е бомбастичен въпрос от сутрешно телевизионно шоу за 150 милиона. Това е въпрос, оценяващ еволюцията на човешкото ни общество и на държавността ни.

Подкрепяме Ви! Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас – НЕ ЗА ПАРИ, А ЗА РЕФОРМА! За реформа, която дори може да спести пари! Защото ако имаше регистър, би могло да се направят адекватни изчисления. За реформа, която ще позволи да се осигури на всеки човек с увреждания достъп до образование и работа, за да допринася с труда си, за да бъде полезен, за да има възможност да плаща своите данъци и да има своя принос към БВП, а не да бъде вечен контингент на социалното министерство, насила поставян в безпомощност и зависимост.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас за оценка, която ДА МЕРИ НЕ БЕЗполезността на човека (както е при ТЕЛК), а остатъчния му капацитет и капацитета, който може да постигне. ИНДИВИДУАЛНА оценка на потребностите на всеки един човек с увреждане, на база състоянието на човека, заболяванията му, на видовете терапия, от които се нуждае, рехабилитация, помощни средства, достъпна среда, достъп до обучение - за да преодолее дефицитите си.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас да се инвестира в човешкия потенциал.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас за право на личен асистент, когато това е необходимо. Разбираме, че с раждането на дете с увреждания се засяга цялото семейство. Членовете на семейството спират да учат, да работят, да общуват, да се реализират. Огромен човешки потенциал се пропилява заради неработещата система за лична помощ. Пропилява се и възможността да се развие достойна и благородна система за доброволчество, взаимопомощ и сплотяване на нацията.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас приеманите закони за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ да отговарят на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас за реформи в системата на здравеопазването и образованието, за да може всички системи да бъдат синхронизирани за ефективна работа.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас да се подпомагат работодателите при откриване на работни места за хора с увреждания. Скромните суми за подкрепа на фирмите, които ще се включат в кампанията ще се върнат в обществото многократно - чрез намаляване на разходите за издръжка на хората с увреждания, подобряването на живота на техните близки, ще осигури допълнителна работна ръка на пазара на труда.

Подкрепяме Ви и настояваме заедно с Вас, защото знаем, че в съседни страни всичко това съществува, работи и дава резултати.

И без регистър ние знаем, че хората с увреждания, сред които и много деца - съществуват. Ние не сме ги забравили! Въпреки че те са почти невидими. Невидими са, защото не могат да напускат домовете си, защото не могат да се движат по улиците, защото децата не могат да стигнат до детските площадки, защото не работят на местата, които посещаваме, защото просто са отречени, просто ги няма.

Уважаеми майки! Проблемът е политически! А решението на политически проблем може да бъде само политическо!

Ние ще Ви подкрепим и ще се съобразим с Вашето желание, изразено в писмото Ви до всички партии от 08.10.2018 г. - да Ви подкрепим без партийни знамена и символи. Но според нас - това е грешка! Вие трябва да призовете партиите, които Ви подкрепят, да застанат зад Вас с имената, знамената и символите си - за да се види и знае - кой е с Вас и кой е против Вас.

Единствената причина управляващата клика да Ви обръща някакво внимание – това е страхът им, че на предстоящите избори ще се наложи да платят политическата цена за Вашето недоволство. Огромен е еволюционният скок в мисленето от „как да усвоим едни пари” до организирането на работещи системи в полза на народа и родината. И този скок може да бъде направен само под силен (политически) натиск. Не го спестявайте на управленците от ОПГ, така, както и те не Ви спестяват горчивата чаша.

Време е управляващата ни компрадорска клика, напрягайки мисловния си гений, да проумее, че смисълът на държавната организация е именно в това – във взаимодействието и ОРГАНИЗАЦИЯТА, а не в парите, раздавани на калпак.

Хората с увреждания не са отпадък, който министерството иска да постави на бунището на социалната система. Те са потенциал, който следва да бъде използван в полза на самите хора с увреждания и обществото ни.

Време е системата да започне да функционира и да работи за хората, а не да ги убива!

Време е, след толкова години бездействие, управляващите да започнат да си вършат работата адекватно!

Време е всички замесени по веригата, които не проумяват задачите си и не могат да се справят - да си ходят!

Време ни е за Възраждане!


10.10.2018г .
ПП „Възраждане“

През последната седмица отново, за отчайващо пореден път се дискутира някаква неясна „здравна реформа“. В последните години така реформирахме здравната система, та чак я деформирахме.

Още при създаването си през 2014 г. във „Възраждане“ формулирахме една от основните си програмни цели: изоставяне на принципа за солидарност в здравното осигуряване и либерализирането му. Четири години по-късно се придържаме към схващането си, че въпросната система следва да претърпи коренно проебразувание, при което да легне върху две основни начала:
- доброволност – всеки самостоятелно ще решава дали да се осигурява за здравните рискове пред себе си или не;
- демонополизация – всеки, отново независимо, ще преценява дали да прави здравноосигурителни вноски в държавната каса или в частно застрахователно дружество.

Наше дълбоко убеждение е, че обществото ни може да функционира истински само като общност на свободни и осъзнати граждани. Крайно време е всеки да поеме лична отговорност за себе си. В продължение на години отглеждаме на наш, общ гръб както дребни социални паразити в тяхното безцелно съществуване, така и някои тлъсти пиявици, жадно изсмукващи изливаните средства в продънената НЗОК. От 810 милиона лева, захранващи здравната система през 1998 г., днес същата издъхва при 4.3 милиарда! Нетърпима разсипия, на която трябва да бъде сложен край.

Учиш, работиш, печелиш… Твое неотменно право е лично ти да се възползваш от плодовете на усилията си и определиш как, кога и къде да ги усвоиш, получавайки съразмерно на отдаденото. Обратното е в услуга на властимащите, които у нас по правило се отличават с готовност да преразпределят чужди блага. Правило, от което не е изключение и сегашното правителство, усилено надуващо балона „НЗОК“.

Страница 1 от 8

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2018 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com